Fotomuntatge d'un funeral i una llista de convidats

Mari, l'espanyola que ha mort i ha posat a l'esquela la llista per a l'enterrament

Després de morir, María Paz ha enviat un últim missatge

María Paz Fuentes Fernández, veïna de Lugo, ha mort i ha deixat els seus veïns i familiars amb la boca oberta. La dona va voler que al seu funeral se seguís la seva última voluntat al peu de la lletra. Així les coses, va escriure la seva pròpia esquela, on va deixar un missatge molt clar i una llista de les persones que tenien el seu vistiplau per assistir a l'enterrament.

L'esquela que estableix qui pot assistir a l'enterrament de Mari

No és la primera vegada que una esquela es converteix en l'últim missatge del difunt. Sense anar més lluny, fa uns mesos era Antonio qui va deixar unes últimes paraules als seus familiars, que no hi van parar atenció. «Germans i família que no s'han preocupat per mi en tots aquests anys, que no es molestin a venir», deia l'esquela.

Seguint el seu exemple, Mari ha fet el mateix d'una manera molt original. Són moltes les persones que es queixen de no rebre prou interès de la seva gent.

A vegades, aquesta deixadesa familiar es tradueix amb la intenció de desheretar els fills. Altres vegades, com en el cas de Mari, la persona morta simplement els prohibeix l'entrada al funeral.

Mari tenia molt clar que el dia del seu últim adeu només volia tenir a prop la gent que realment es va interessar per ella. Així ho va deixar plasmat a l'esquela, que va ser publicada al diari 'El Progreso'.

Hi anomena específicament els que poden assistir al funeral i exclou la seva família més propera. Sens dubte, un revés en tota regla per als familiars de Mari, que han quedat en evidència.

L'última voluntat de Mari: «Que segueixin tan lluny com sempre han estat»

Només quinze persones, amb noms i cognoms, són les que Mari va permetre que acudissin a l'enterrament. Un grup reduït de persones que per a ella van ser molt més que amics i que demostren la forma tan original d'entendre la vida que tenia Mari Paz.

«Seguint els meus principis i la meva particular manera de dir les coses, disposo que, ja que fa molt de temps que la meva família no és de sang, només es deixi assistir al funeral, al tanatori, a l'església i al cementiri a les persones que esmento a continuació», assenyala la dona.

Imatge d'un funeral amb els assistents i el fèretre
Mari va fer una llista de les persones que volia que assistissin al seu funeral | Canva

Seguidament, la difunta enumera els afortunats que sí que tenen el seu vistiplau, però la gràcia i el bon humor de la dona no acaben aquí. Finalment, dedica unes paraules a lls que mai l'han tingut en compte. «La resta de persones que no s'han preocupat mai per mi vull que segueixin tan lluny com sempre han estat», sentencia.

Com era d'esperar, l'esquela de María Paz Fuentes Fernández s'ha fet viral. Les xarxes socials se n'han fet ressò, i de seguida s'ha generat debat. Mentre alguns usuaris la qualifiquen de «rancuniosa i infeliç», altres asseguren que és «una desgràcia» que hagi hagut de deixar les coses així.

Però l'opinió que més s'ha aplaudit és que la dona ha estat molt valenta i ha sabut gestionar el seu últim adeu de la millor manera possible. I és que volia tenir a prop els que de debò lamenten que s'hagi mort i els que sempre li han fet costat.

A la consciència de cadascú quedaran les raons que van motivar que Mari Paz no els donés permís per assistir al seu funeral.