Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
María, la cooperant espanyola assassinada a Etiòpia

Maria, la jove cooperant espanyola que ha estat assassinada a Etiòpia

La col·laboradora de Metges Sense Fronteres es trobava a la regió de Tigray

María Hernández, una dona madrilenya de 35 anys, ha estat assassinada a Etiòpia on treballava amb l'ONG Metges Sense Fronteres (MSF). En el tràgic succés també viatjaven dos empleats locals de país africà. La cooperant era una de les coordinadores a la zona de Tigray, al nord de país.

Yohannes Halefom i Tedros Gebremariam eren els noms de les altres persones que acompanyaven l'espanyola. Durant la travessia, el primer exercia d'assistent i, el segon, de conductor. En el comunicat de premsa que ha publicat l'organització humanitària es confirmava que havien perdut el contacte amb les víctimes dijous a la tarda.

Els pitjors presagis es van confirmar durant el matí de divendres, quan una expedició que va partir en la seva recerca va trobar el vehicle que els transportava. El cotxe es trobava completament buit, però només uns metres més endavant van trobar els cadàvers dels desapareguts.

Maria Hernández havia començat a treballar per a MSF a 2015 al centre d'Àfrica. Des del moment que va iniciar la seva aventura havia recorregut Iemen, Mèxic i Nigèria. Tant Yohannes com Tedros s'havien unit aquest mateix any a l'ONG.

Un cop devastador

Així ho ha catalogat l'organització a través de les seves xarxes en una publicació en què ha guardat un afectuós record a les víctimes.

«La mort de Maria, Yohannes i Tedros suposa un cop devastador per a totes les persones que formem part de l'organització. Tant a Etiòpia com a la resta dels països on MSF opera. Compartim una profunda tristesa, indignació i consternació i ho sentim moltíssim per les seves famílies», diu el missatge.

Continua l'escrit recordant la tasca d'aquests professionals a peu de camp. «Oferint assistència a la gent i és impensable que paguessin amb les seves vides per aquest treball», reflecteix el document.

La ministra d'Exteriors, Arancha González Laya, també ha dedicat unes paraules a aquest assassinat i ha donat el condol a la família. «Gran tristesa per l'assassinat de tres cooperants de MSF, entre ells l'espanyola María Hernández a Tigray», escrivia al seu compte de Twitter.

Seguia donant el seu «sentit condol als seus familiars i amics». I ha assegurat que el seu Ministeri ja està «en contacte amb les autoritats d'Etiòpia per aclarir els fets i repatriar el cadàver». La veritat és que la notícia ha deixat gelats els mitjans després que es compleixin tot just dos mesos des de la mort de David Beriain i Roberto Fraile.

La violència a Etiòpia

El conflicte que s'ha establert a la regió africana va esclatar el passat 4 de novembre. Fruit d'un atac del govern contra el Front Popular d'Alliberament de Tigray, FPLT. Aquesta última organització -que dominava el territori- hauria atacat la base central de l'exèrcit del país.

Aquest acte ha provocat la mort de milers de persones i almenys dos milions de migracions a diferents països limítrofs. De moment, segons dades oficials, s'han comptabilitzat al voltant de 75.000 etíops amb destinació al Sudan.

Altres organitzacions a favor dels drets humans han reportat que hi ha una violència indiscriminada, que deriva en actes bèl·lics. La dada que més dolor causa perquè és una estratègia que s'ha utilitzat en altres conflictes armats fins a la data, és l'ús de la violència sexual.

Segons dades oficials s'han comptabilitzat al voltant de mil casos, tot i que segons asseguren fonts properes als fets l'escenari podria ser molt pitjor. A causa de la situació sociopolítica que travessa Etiòpia, han estat moltes les ONG que han limitat la seva activitat en el territori.

Asseguren que s'exerceix «assetjament, intimidació i detenció» de cooperants. Fet que resulta indefensable quan segons els informes oficials hi ha més de 5 milions de persones que necessiten assistència sanitària i 1,8 en nivells de desnutrició alarmants.