Marihuana DO Catalunya: es dispara la producció i ja s'exporta a tot Europa

Els darrers anys una desena de persones han mort en enfrontaments per marihuana i han augmentat els incidents amb armes de foc entre bandes | Només els Mossos van torbar 170.000 plantes durant l'any 2017 i durant 2018 segueix el creixement

Els Mossos d'Esquadra van localitzar a Catalunya, en tot l'any 2013, unes 36.000 plantes de marihuana. Durant l'any 2017, els mateixos Mossos van trobar 170.000 plantes. El creixement és exponencial. I durant aquests primers mesos de 2018, tot i que encara les dades no estan tancades, l'inspector Toni Salleras, cap de l'Àrea Central de Crim Organitzat (ACCO), assegura que encara està en «fase de pujada». L'any es tancarà amb més plantes confiscades a Catalunya. Aquest increment en el conreu de drogues a Catalunya, pels Mossos, confirma que el nostre país s'ha convertit en productor de marihuana.

S'ha passat de les plantacions de consum propi o de consum intern, amb microtraficants, a unes plantacions molt professionals amb grans inversions econòmiques i tecnològiques per augmentar la producció i treure tot el suc que es pugui de les quatre collites que es poden arribar a fer en plantacions del tipus indoor. Catalunya ha deixat de ser un país de trànsit, on la droga hi passava des d'altres punts, sobretot el Marroc, per entrar a Europa,  per convertir-se en un país productor. Segueix sent de trànsit per drogues com l'haixix —des del Marroc— o la cocaïna —Sud-amèrica— però no per la marihuana, que ara, i segons les informacions dels Mossos d'Esquadra i d'altres policies que operen a Catalunya,  ja s'ha convertit en el proveïdor d'aquest tipus de droga a Europa.

Un agent dels Mossos en una plantació de marihuana, a les Terres de l'Ebre.
Un agent dels Mossos en una plantació de marihuana, a les Terres de l'Ebre. | CatalunyaDiari.cat

Les investigacions policials que s'han fet els darrers anys han confirmat que diverses bandes, algunes amb persones vingudes de de l'estranger, s'han instal·lat a Catalunya amb la intenció de fer la seva base aquí i des d'aquí conrear marihuana i exportar-la a tot Europa. Aquest canvi de paradigma implica que la policia ja no es troba davant de plantacions de cinc o vint plantes amagades en horts. La policia troba plantacions de milers de plantes de marihuana amb una sofisticació molt alta i controlada per professionals que s'encarreguen d'estudiar com treure més rendiment, material i econòmic. Tot i això, sota el control de bandes organitzades que poden arribar a tenir diverses plantacions i que ja tenen la droga venuda a altres narcos que vendran la droga a altres països d'Europa.

Els Mossos no han detectat que hi hagi alguna zona de Catalunya on hi hagi més producció de marihuana, tot i que els especialistes de la Unitat Central d'Estupefaents, sota la direcció de l'ACCO, sí que expliquen a CatalunyaDiari que és més normal trobar plantacions fora de l'àrea metropolitana, sobretot a la zona de Tarragona i Terres de l'Ebre i la costa de Girona. Pel clima i també per la facilitat dels narcos de trobar naus buides on l'extensió dels terrenys permet que sigui més complicat que siguin localitzats. Les grans plantacions que es troben en aquests llocs, si s'haguessin de fer a Barcelona, serien més fàcilment interceptades i les naus industrials, que ja són més escasses, poden tenir preus molt més elevats.

A més producció, més violència al món de la marihuana

Les bandes fins ara desmantellades pels Mossos demostren que, malgrat que no hi ha un perfil únic de les persones que s'han sumat a aquest negoci igual d'il·lícit com de rendible, són organitzacions molt ben estructurades i professionalitzades. Les bandes, lluny d'aquesta imatge d'una droga més amable, també fan servir la violència per fer narcoassalts -robatoris de droga entre bandes, assaltant els punts de producció—, per defensar-se, per revenges o per guanyar el control d'una zona.  A Catalunya s'han registrat diversos homicidis i una gran quantitat d'assalts violents amb trets de foc real els darrers anys vinculats a la producció de marihuana.

Els agents van localitzar plantes de marihuana a l'interior del garatge del conductor
Imatge d'una plantació de marihuana a l'interior d'una nau industrial, al Maresme.  | CatalunyaDiari.cat

 

Sigui en grans plantacions controlades per una banda o en plantacions de menys format, on petits productors produeixen droga que ja tenen emparaulada amb altres bandes de narcos a més gran escala, i per defensar-se de narcolladres també tenen armes. Fa poques setmanes els Mossos d'Esquadra de Falset van entrar en una masia abandonada que un home havia convertit en una plantació. Quan els agents van entrar, l'encarregat de la plantació va encanonar els agents i va haver de ser reduït per ser detingut. Fa poques setmanes, també a la regió policial del Camp de Tarragona, tres desconeguts van assaltar a Valls una masia per robar-hi la marihuana. Quan van arribar els Mossos els lladres van disparar contra la policia. Els agents van haver de respondre l'agressió amb trets dissuasius. Finalment es va poder detenir el legítim propietari de la plantació per un presumpte delicte contra la salut pública. I la llista d'enfrontaments violents entre narcos és llarga i no s'atura.

 

Des del 2013, quan es va començar a notar l'increment de plantacions i quan va començar a virar el paradigma, amb la instal·lació a Catalunya de bandes dedicades a la producció i exportació de drogues, i segons els Mossos,  una desena de persones han mort de manera violenta per temes relacionats amb la marihuana. Dos dels darrers crims que s'han registrat a Catalunya tenen alguna cosa a veure amb la marihuana. Un home va morir a finals de setembre a casa seva a  Maçanet de la Selva agredit durant un narcoassalt, els Mossos van trobar a l'interior plantes de marihuana. I a Calella una dona, el passat 11 d'octubre, va rebre els cops de tres lladres que van entrar a casa seva i tot apunta, tot i que encara no s'ha conclòs la investigació, que volien robar la marihuana que la dona conreava al seu hort.

La policia ha trobat la plantació a una casa ocupada de Torre de Claramunt
Imatge de l'interior d'una plantació, a Torre de Claramunt. | CatalunyaDiari.cat

 

Per l'inspector Salleras, l'increment de les bandes i la necessitat de protecció que tenen davant d'altres bandes, fa que les organitzacions criminals hagin augmentat el nivell de violència que fan servir en territori català i relacionat amb la producció d'aquesta droga.  «Una banda de tràfic de marihuana funciona igual que una banda de tràfic de cocaïna», assegura, i apunta que com qualsevol organització criminal, fa servir la violència. No poden denunciar els robatoris, per tant, s'han de defensar amb violència. L'alta rendibilitat que genera aquest tipus de negocis amb marihuana també fa que el nivell de protecció, i en definitiva, de violència, augmenta.

La marihuana DO Catalunya passeja per tot Europa per carretera

Catalunya s'ha convertit en país productor de marihuana i proveïdor d'aquest tipus de droga a tot Europa, sobretot, per carretera.  La marihuana DO Catalunya ja corre per molts països, sobretot, els més propers a l'Estat espanyol.  L'inspector Salleras reconeix que Catalunya encara no és el màxim productor de marihuana a Europa però la tendència és a l'alta. El clima, que ha convertit Catalunya en bressol de moltes de les màfies d'arreu d'Europa, i que era un terreny encara verge, ha propiciat que s'hagin instal·lat a casa nostra.

Imatge de l'interior de la plantació, als hivernacles.
Imatge de l'interior d'una plantació, en hivernacles, al Maresme. | CatalunyaDiari.cat

 

Un dels altres possibles motius és que Holanda, després de diversos enfrontaments i un increment dels homicidis relacionats amb el tràfic de marihuana, es va endurir el Codi Penal, fet que va fer que moltes d'aquestes bandes es desplacessin després d'un increment de la feina policial que va desarticular 17.000 plantacions a tot el país. Els Mossos han detectat persones que havien format part de bandes en aquest país i que ara s'han instal·lat a Catalunya.

El repte d'evitar convertir Catalunya en el paradís de la marihuana

Amb una producció creixent, amb un preu de venda al mercat negre de poca variació, molt rendible, amb un Codi Penal fluix i amb aquest creixement també de la violència relacionada amb les bandes de marihuana que s'han assentat a Catalunya, els Mossos s'enfronten a un nou repte que preocupa. Cada dia, els 365 dies de l'any, els Mossos fan com a mínim una intervenció de droga i detencions relacionades amb la marihuana a Catalunya.