Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Marta del Castillo

Cas Marta del Castillo: la data clau que ja coneixen Cuco i la seva mare

El 26 de maig seran jutjats per haver mentit a consciència al judici pel crim de Marta

26 de maig de 2022: és la data establerta per la justícia per jutjar el Cuco i la seva mare per mentir sobre el cas Marta del Castillo. Javier García Martín, àlies el Cuco, i la seva mare Rosalia García, s'enfronten a un delicte de fals testimoni. Per això, els podria caure una pena entre vuit mesos i dos anys de presó.

Els fets es remunten a la declaració que tots dos van prestar durant el judici per l'assassinat de Marta del Castillo, ja que el jutge instructor considera que tots dos van ordir un pla per enganyar el tribunal. Per tant, els fets seran jutjats els dies 26, 27 i 31 de maig i el 2, 7 i 9 de juny del pròxim any.

Així ho ha establert la jutgessa del Jutjat Penal número 7 de Sevilla, Olga María Cecilia, que ha admès totes les proves presentades per les parts. Llavors, s'hi inclou com a prova la declaració de Miguel Carcaño, tal com demanava la família de Marta. I amb aquest judici es tancarà un altre capítol d'aquest complex cas.

Demanen que declari Miguel Carcaño

L'acusació exercida per la família de Marta del Castillo considera que el testimoni de Miguel Carcaño és imprescindible. I és que la seva versió situa al Cuco a la casa de Lleó XIII la nit del 24 de gener de 2009. En canvi, el Cuco ho va negar durant el judici.

Muntatge amb fotos de la morta i el sospitós
La declaració de Miguel Carcaño situa al Cuco al lloc del crim | Catalunya Diari

Segons l'advocada, «el Cuco ha de saber qui era al pis de Lleó XIII, què va passar allà i on van portar Marta». La Fiscalia només ha demanat que declarin el Cuco, la seva mare i el suposat infiltrat de la família del Cuco. També el matrimoni que va estar amb els pares al bar 'La Portada' la nit abans del crim.

Segons el fiscal, el 25 d'octubre del 2011, el Cuco i la seva mare van concertar «amb caràcter previ» una declaració concordant. Sí, ja que la intenció no era altra que «donar cobertura a l'actuació de Francisco Javier durant la nit i la matinada del 24 de gener del 2009». Ho van fer, diu, «sabent que faltaven a la veritat».

Les mentides del Cuco i la seva mare

El 25 d'octubre de 2011, el Cuco va negar davant el tribunal haver estat al domicili on van matar Marta. Va al·legar haver estat amb diversos amics «en franges horàries diferents de les reials, marxant del seu domicili cap a les 23:30 i tornant a casa per ja no sortir més». Segons la fiscalia, s'ha acreditat que això no és cert.

Foto del personatge
El Cuco va negar haver estat a Lleó XIII la nit del crim | Cedida

La mare del Cuco va declarar el 16 de novembre del 2011 que va sortir amb el seu marit a prendre unes copes al bar 'La Portada'. Va dir que havien tornat al seu domicili cap a les 2 de la matinada, i que va trobar el seu fill a l'habitació. No obstant això, està acreditat que van estar fins a les 04.30 al bar, i que el seu fill no era a casa quan van arribar.

El Cuco va ser condemnat pel jutge de menors per participar en els fets posteriors al crim, «ajudant Miguel a desfer-se del cadàver i evitar el seu descobriment». La sentència va ser ratificada per l'Audiència de Sevilla, uns dies abans de la seva declaració. Per tot això, els acusen tots dos de fals testimoni.

De vuit mesos a dos anys

La Fiscalia demana per al Cuco i la seva mare vuit mesos de presó i una multa de 1.500 euros. En cas d'impagament, demana que siguin condemnats a un dia de presó per dues quotes diàries de la multa. La família de Marta demana dos anys de presó, una multa de 1.800 i una indemnització de 20.000 euros per danys morals.

De fet, la fiscalia especifica que els acusats van mentir al tribunal sabent el dolor que estaven causant a la família de la víctima. Per la seva banda, l'acusació popular exercida per l'associació Víctima i Justícia se suma a les peticions de la família, i volen que Miguel Carcaño declari al judici que tindrà lloc al maig.

Muntatge amb fotos del pare i la filla
La família de Marta continua lluitant per saber la veritat | Catalunya Diari

El jutge considera que hi ha prou motius per atribuir un delicte de fals testimoni al Cuco i a la seva mare perquè es basa en les declaracions dels testimonis proposats i les proves documentals. Segons la interlocutòria, «en contra del que han declarat els investigats, Francico Javier García Marín sí que va estar a Lleó XIII aquella nit».

Més proves contra ells

També considera acreditat que «no és cert que cap a les 23:30 el Cuco es trobés amb el seu pare als voltants del seu domicili». A més, al·lega que està demostrat que els seus pares van estar fora de casa, al bar 'La Portada', fins a les 04.30 o les 05.00 de la matinada del 25 de gener del 2009.

Davant d'això, els pares de Marta van demanar que s'investigués el Cuco per fals testimoni durant la seva declaració a la vista oral. Així mateix, la denúncia es dirigia també contra els pares del Cuco, després que aquests reconeguessin en un programa de televisió que havien mentit al judici per donar una coartada al seu fill.

Un suposat infiltrat, Pablo BR, va fer uns enregistraments que revelaven el suposat pla del Cuco i la seva mare. Llavors, ara hauran de retre comptes davant de la justícia, en el que és un nou capítol en el cas Marta del Castillo. I és que el cas continua obert, i més viu que mai després de l'estrena del documental de Netflix.