Ricardo Carrascosa amb la seva filla i exdona amb les cares pixelades

Martina i Nerea, mortes pel seu pare amb 3 i 6 anys: La mare indica un altre culpable

Itziar Prats fa anys que té una batalla judicial perquè l'Estat reconegui que van fallar els protocols de protecció

La vida d'Itziar Prats es va parar el 25 de setembre de 2018, quan el seu exmarit va matar les seves dues filles, Martina (3) i Nerea (6) a Castelló. Així mateix, aquesta dona s'ha convertit en una heroïna incansable a la recerca de justícia. I ara, el seu dit assenyala directament l'Estat espanyol.

Després de l'assassinat de les seves dues nenes hi ha hagut deu menors més assassinats pels seus pares o les seves mares. No obstant això, aquesta dona denuncia que «no es veuen canvis». Per això fa temps que demana a l'Estat que reconegui la seva «funcionament anormal».

L'últim repunt de la violència de gènere i la violència vicària donen la raó a Itziar. En el seu cas particular, vol el reconeixement públic que hi va haver un error de sistema. «No em tornarà a les meves filles, però em donarà tranquil·litat», explica aquesta mare.

? ÉS GRATIS: Encara no ens segueixes a l'INSTAGRAM del Catalunya Diari? Clica aquí, t'hi esperem.

El seu exmarit va amenaçar-la durant mesos de prendre-li a les seves nenes: «Em carregaré el que més estimes». Però ni la policia, ni el centre de la dona, ni la jutgessa ni el fiscal li van fer cas. Fins que un dia, Ricardo Carrascosa va complir la seva venjança i va matar les seves filles.

Itziar Prats havia acudit al metge per maltractament, i el facultatiu va alertar el jutjat. També va anar al centre de la dona, on li van dir que els homes solen dir aquestes coses, però mai les compleixen. L'última via que li quedava era la de la denúncia.

Ho va fer de matinada al·legant que temia per la vida de les seves filles. Però, el protocol per avaluar el risc ni tan sols incloïa preguntes per als menors. Finalment, sense cap protecció de les administracions, les petites van ser assassinades pel seu pare.

Les seves morts van remoure consciències i van aconseguir canviar els protocols de protecció dels menors. Tanmateix, la reclamació d'Itziar segueix sense resposta. La mare vol que l'Estat es faci responsable del cúmul d'errors que va provocar la mort de dues nenes petites.

El crim de la Martina i Nerea

Ricardo Carrascosa era natural de Villanueva del Arzobispo (Jaén). Va arribar a Castelló per treballar de taulellet, la seva professió. Allà va conèixer a Itziar, una educadora social que treballava en un centre de la zona i amb la qual va tenir dues filles, Martina i Nerea.

La relació entre tots dos es va deteriorar i feia temps que ja no vivien junts. Ella va decidir posar punt final, i es va instal·lar en un pis proper per poder estar a prop de les nenes. Aquestes dormien a casa del seu pare i la resta del dia el passaven amb la seva mare.

Després de la separació, Ricardo va començar a amenaçar a la seva ex. Feia temps que estava a l'atur i culpava de tots els seus mals al fracàs de la seva relació. A més, temia que la seva situació econòmica portés al jutge a atorgar la custòdia de les nenes només a la mare.

A partir de llavors va augmentar la seva agressivitat i va començar a amenaçar de forma més insistent a la seva ex. Pel barri anava dient que ella era la causant de tots els seus mals. I, finalment, va decidir causar-li el dany més gran, prenent-li el que més estimava.

La matinada del 25 de setembre de 2018, Ricardo va assassinar les seves filles a ganivetades i es va llançar per la finestra del sisè pis. Martina tenia 3 anys, i Nerea hauria complert 7 al novembre. Itziar va haver de reconèixer el cadàver del seu marit, mort a l'asfalt.

Després va pujar al domicili a la recerca de les nenes, i allà es va desmaiar. Després d'enterrar les seves dues filles, se'n va anar de Castelló i va tornar al lloc de la seva infància, Madrid. Des de llavors es va enfonsar en la depressió, va abandonar tots els seus 'hobbies' i es va centrar en el seu treball.

Segueix endavant amb la seva lluita

L'única cosa que l'ha mantingut amb vida és el seu compromís en la lluita contra la violència de gènere. Sempre l'acompanyen dues papallones liles enganxades al jersei, o com a adorn a la bossa i les arracades. La papallona gran és Nerea, la petita Martina.

Elles són el símbol de la lluita que du a terme aquesta mare coratge i que ha donat lloc a una associació: El batec de la papallona. Les llueixen jutges, fiscals i alts representants. Entre aquests es troba Pedro Sánchez, que va tenir un missatge d'afecte cap a ella.

«Itziar va denunciar, però alguna cosa va fallar. Hem de bolcar-nos en la protecció a les dones i menors víctimes de la violència masclista. No podem tornar a fallar», va publicar el president del Govern en el seu compte de Twitter.

No obstant això, avui dia l'Estat no s'ha disculpat públicament pels errors comesos. Un mes després dels assassinats, Itziar va denunciar que Espanya incomplia el conveni d'Istanbul. Només va comptar amb l'ajuda del Defensor del Poble.

Ara, mil dies després de l'assassinat de les seves filles, Itziar segueix lluitant perquè l'Estat es responsabilitzi dels seus errors. Es tracta d'una forma de passar comptes amb el seu passat. Però també de seguir impulsant canvi per protegir els menors de cara al futur.