Imatge d'arxiu d'un helicòpter de la Guàrdia Civil.

Mor un escalador i una altra resulta ferida greu en caure'ls una roca als Pirineus

Segons la informació de la Guàrdia Civil, que va rescatar les víctimes, veïns de Barcelona, l'accident s'hauria produït arran del despreniment de la roca, sobre la qual un tercer escalador ascendia

Un escalador català ha mort i una altra ha resultat ferida greu aquest passat dilluns en caure'ls a sobre una roca de grans dimensions mentre escalaven. Els fets han ocorregut al Pirineu aragonès, al vessant sud del pic del Balaitús, cap a les dotze del migdia, mentre ambdós escaladors, de 48 i 49 anys d'edat, n'assaguraven un altre, de 52. Tots tres són veïns de Barcelona.

Segons la informació de la Guàrdia Civil, pocs minuts després de l'accident es va rebre un avís des del refugi de Respomuso, que es troba al peu del massís. L'Equip de Rescat i Intervenció en Muntanya de Panticosa s'hi va desplaçar amb helicòpter, i donada la dificultat per accedir al lloc, es va deixar agents prop de cent metres més amunt per sobre dels accidentats. Els agents van baixar fent ràpel fins on eren els escaladors.

L'escaladora ferida de gravetat va ser traslladada en helicòpter a un hospital de Saragossa

Els agents van comprovar que l'home de 48 anys era mort i que la dona estava ferida de gravetat amb un fort traumatisme al cap. Per això, l'escaladora va ser traslladada amb l'helicòpter de la Guàrdia Civil fins a Panticosa, a uns vint quilòmetres del lloc dels fets, i des d'allà va ser traslladada amb un helicòpter medicalitzat fins a un hospital de Saragossa.

El tercer escalador va resultar il·lès, però també va haver de ser evacuat per l'estat de xoc en què es trobava. El cos del traspassat va ser traslladat al dipòsit de cadàvers d'Osca, on s'espera que se li faci una autòpsia. Segons s'ha pogut conèixer d'una piulada de la Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya, l'home era president del Club Excursionista L'Esquirol.

La causa de l'accident podria ser el despreniment d'una roca que era sobre els escaladors

El cos de la Guàrdia Civil apunta, segons els primers indicis, que l'accident s'hauria pogut produir en desprendre's una roca de grans dimensions quan el tercer escalador progressava per sobre del punt des d'on els altres dos l'asseguraven. En cedir la roca el tercer escalador es va poder subjectar a un sortint, però els companys no van poder evitar l'impacte. En qualsevol cas, la investigació dels equips de la Guàrdia Civil de muntanya sobre l'accident encara ha d'aclarir els motius dels fets.