Mary Luna Giraldo, l'adolescent assassinada amb 13 anys.

Luna, la nena de 13 anys assassinada per la seva amiga de 17: «La vaig matar»

La víctima feia quatre dies que havia desaparegut després d'haver anat a visitar una amiga que acabava de conèixer

Mary Luna Giraldo Arango tenia 13 anys i feia tot just dues setmanes que havia conegut una nova amiga, una noia de 17. Les dues s'havien fet tan inesperables que anaven tot el dia juntes amunt i avall. Un matí, Luna va dir a la seva àvia que anava a veure la seva amiga i no va tornar.

Mary Luna va ser trobada morta amb signes de violència quatre dies després, en un succés que ha commocionat tota la comunitat de la Vall del Causa (Colòmbia). L'autora dels fets, una noia de només 17 anys, va confessar el crim a uns familiars. Això va desencadenar la seva detenció, i ara està acusada del crim.

La localitat de La Victòria està de dol per la tràgica mort d'aquesta adolescent a les mans de la seva amiga. Les autoritats han mostrat el seu condol. «Lamentem aquest fet tan repudiable i fem una crida per promoure la no-violència entre els joves, que són la nostra vida i el nostre futur».

Se'n va anar i no va tornar a casa

Segons va explicar la tia de la víctima, Mary Luna va conèixer dues setmanes abans aquesta amiga natural d'un poble veí. Dimarts, 22 de març, se'n va anar de casa d'aquesta noia que acabava de conèixer i amb qui havia fet una gran amistat. La seva intenció era tornar a casa el mateix dia.

Mary Luna Giraldo, l'adolescent assassinada amb 13 anys.
Mary Luna Giraldo, l'adolescent assassinada amb 13 anys. | Cedida 

Tot i això, van anar passant les hores i Mary Luna no va tornar a casa. Això va fer saltar totes les alarmes i els seus familiars van denunciar-ne la desaparició davant les autoritats del lloc. La policia va organitzar un dispositiu de recerca que aviat es va centrar al riu Cauca, on sospitaven que podia ser.

L'amiga de la nena va confessar els fets a uns familiars a través de WhatsApp, i els va demanar ajuda per desfer-se de la roba. Fins i tot, va revelar el lloc on havia abandonat el cos de la seva amiga. Això va ajudar a trobar finalment el cos de la víctima, amb signes d'haver estat assassinada.

La confessió de l'assassina

«Luna va fer 13 anys fa poc i s'havia retirat del col·legi», relata la seva tia, segons la qual «fa pocs dies va conèixer aquesta noia». Explica que totes dues anaven «amunt i avall, juntes, tot el dia», ja que s'havien avingut molt bé. «La van veure per última vegada dimarts, cap a les quatre de la tarda», afegeix.

Un familiar de la presumpta assassina va fer arribar pantalles de la conversa de Whatsapp als familiars de la víctima. Als missatges, l'adolescent els demanava ajuda per treure la roba de Luna «perquè no la tornaran a veure». «La maté», confessava la noia obertament, i després ho repetia diverses vegades.

La policia va detenir la menor com a presumpta autora del crim de la seva amiga. La investigació continua en marxa i estan intentant obtenir la confessió de l'assassina davant de la policia i davant del jutge. La prioritat dels investigadors ara és conèixer els motius pels quals aquesta noia va matar la seva amiga.

Desconeixen el motiu

La confessió de l'amiga hauria ajudat a trobar el cos sense vida de la menor, que feia quatre dies que estava desapareguda. «A la nostra recerca per les ribes del riu Cauca, lamentablement trobem el cos sense vida de la víctima», van publicar les autoritats. Això va precipitar la detenció de la sospitosa.

Mary Luna Giraldo, l'adolescent assassinada amb 13 anys.
L'adolescent va aparèixer morta després d'haver desaparegut. | Cedida 

No ha transcendit la identitat de l'assassina ni la veritable relació que mantenia amb la víctima. La investigació haurà d'esbrinar com va morir Mary Luna i la implicació real de la seva amiga. De moment, totes les hipòtesis continuen obertes, i tenen clar que es tracta d'una mort violenta.

La notícia ha causat un gran impacte a la comunitat de La Victòria, d'on era la noia assassinada. Els veïns s'havien mobilitzat per trobar la menor amb l'esperança que aparegués sana i salva. Ara demanen que tot el pes de la llei caigui sobre la detinguda i pagui pel que va fer.