Serveis d'emergència al lloc dels fets

Maten un noi de 15 anys a Madrid i un altre jove ferit greu

La Policia Nacional vincula l'atac a una nova venjança entre bandes de carrer

Ha tornat a passar: un adolescent de 15 anys ha estat assassinat aquesta nit durant una baralla entre bandes a Madrid. El jove ha estat assassinat amb una arma de foc i n'hi ha un altre de 21 anys ferit de bala. Els fets han passat al districte de Villaverde, en l'enèsim episodi de violència de carrer a la capital.

Amb aquest ja hi ha hagut cinc assassinats de les bandes de carrer enguany a Madrid. La víctima, que respon a les inicials de W.I.B., ha rebut com a mínim dos trets per l'esquena. La Policia Nacional, que està investigant els fets, creu que el menor va ser abatut durant una baralla entre bandes.

El repunt de la violència de les bandes a principis d'any va portar el govern de la comunitat a reforçar la seguretat. Des de llavors funciona el pla antibandes, en el marc del qual s'han aturat 1.400 persones. El nombre d'integrants també ha baixat, tot i que hi continua havent conats de violència.

Relat dels testimonis

Segons el servei madrileny d'emergències, la víctima mortal, un noi de 15 anys, estava en parada cardiorespiratòria. Els metges del Samur li van fer maniobres de reanimació durant més de mitja hora. «Finalment, només hem pogut certificar-ne la mort», han declarat els sanitaris.

També han hagut d'atendre un altre jove, de 21 anys, que ha estat traslladat en estat greu a l'Hospital 12 de Octubre. Els pares del menor que ha mort han acudit al lloc del crim i han hagut de ser atesos per un psicòleg del Samur.

El cas ha quedat a les mans de la policia. Han interrogat alguns testimonis, segons els quals una persona encaputxada hauria disparat la víctima al clatell. El mateix atacant també hauria disparat a l'esquena l'altre ferit. Segons aquests testimonis, l'homicida hauria anat «directament a per la víctima» i després a per l'altre jove.

Ho estan investigant

Els fets han passat en una esplanada al costat d'un parc infantil al carrer Angosta de Villaverde, al sud de Madrid. El difunt i el ferit estaven asseguts en unes taules quan han estat sorpresos per l'agressor. El lloc està envoltat de blocs d'habitatges i hi ha diversos testimonis. Aquests testimonis i les càmeres de seguretat de la zona seran fonamentals per resoldre el cas. 

Per l'edat de les víctimes i les circumstàncies de l'incident tot apunta a una venjança entre bandes llatines. Com sol passar en aquests casos, les xarxes socials s'han omplert de missatges en record de la víctima.

Foto d'un agent de la Policia Nacional d'esquena.
La Policia Nacional investiga el crim a Villaverde. | Policia Nacional

Fa tot just uns dies, un altre jove de 15 anys va haver de ser atès a Madrid per un atac amb arma blanca. L'adolescent, víctima d'un altre atac per la violència de carrer, va poder salvar la seva vida. El jove assassinat d'aquest cap de setmana és la cinquena víctima mortal, la qual cosa torna a encendre totes les alarmes.

Preocupació per la seguretat

L'assassinat d'aquest jove se suma al de quatre més des de començament d'any: Andrés (19 anys), Jaime (15), Diego (25) i Alejandro (19). A aquestes morts cal sumar les de dos joves més, Sailen i Bori, el darrer mes d'octubre. En aquest cas no es va poder demostrar que tinguessin a veure amb les bandes.

L'1 d'octubre, un jove de 19 anys va ser assassinat a trets a Alcorcón, mentre que un altre va morir abatut a les portes d'una discoteca a Fuenlabrada. En el cas del primer succés, la policia va descartar que tingués a veure amb les bandes. En el segon cas, segueix sense estar-ne clar el motiu.

Des que la Comunitat de Madrid va posar en marxa el pla antibandes, els membres d'aquestes organitzacions han baixat de 850 a 550. Prop de 1.400 detencions han aconseguit frenar la violència i escapçar diversos grups. Un altre fet que preocupa molt és que el 37 % dels detinguts eren menors,