Lava bajando hacia las casas

Miracle a La Palma: una casa se salva en l'últim instant de ser engolida per la lava

El fotògraf Alfonso Escalero ha capturat el moment insòlit

L'erupció de volcà Cumbre Vieja a La Palma està deixant fotografies impactants i devastadores. 

La lava avança sense control per diferents zones de l'illa, engolint totes les infraestructures, immobles i recursos naturals que troba al seu pas. Ja ha destruït part de les carreteres, habitatges particulars i subministraments d'aigua i llum.

Amb una temperatura que supera els 1.000 graus, el magma arrasa amb les esperances d'una població que està perdent les seves propietats i pertinences sense poder-ho evitar.

Aquells que han tingut més sort han tingut temps per evacuar casa seva i emportar-se alguns dels seus béns més preuats.

Algunes persones s'han endut records importants i, fins tot, els grangers han intentat salvar el bestiar. Però la majoria ha hagut d'abandonar les seves cases amb les mans buides.

No obstant això, un dels habitatges ha sobreviscut miraculosament a les colades volcàniques. Un insòlit cas que ha estat capturat i compartit pel fotògraf Alfonso Escalero a través de les seves xarxes socials.

Les colades de lava volcànica ja han arrasat més de 166 cases a La Palma

El Servei de Gestió d'Emergències Copernicus ja ha publicat la primera cartografia que mostra els danys causats pel volcà des de la seva erupció diumenge passat.

L'entitat, dirigida per l'Agència Espacial Europea (ESA) i per l'Agència Europea del Medi Ambient (AEMA), ha realitzat una aproximació de les zones afectades.

Els danys materials no es poden quantificar, però ja han establert que el territori afectat cobreix ja 106 hectàrees de terreny i abasta 166 habitatges particulars. A més d'altres immobles públics, entre els quals es troben el Colegio de los Campitos, on hi havia 23 alumnes.

Inevitablement, els danys també han afectat 300 explotacions agrícoles i més de 6.000 habitants que han hagut de ser evacuats davant l'arribada imminent de la lava.

Molts d'ells ho han perdut tot, com és el cas dels habitants de Los Campitos, un municipi completament arrasat pel foc.

En aquesta petita localitat, la lava no només ha engolit el col·legi públic, sinó que també ha arrasat amb el 70% de les cases de les famílies que hi habitaven.

Una cosa semblant ha passat a la zona de Las Manchas, però encara amb més intensitat. Un barri situat entre els municipis de El Paso i Los Llanos de Aridane, que s'ha tenyit de negre davant l'avanç de la lava volcànica.

No obstant això, en aquest barri també hi ha hagut un miracle que s'ha estès com la boira a les xarxes socials.

El miracle d'una casa de La Palma que se salva de ser engolida per la lava del volcà

Tot i ser pràcticament el centre de pressió de l'activitat volcànica, aquest barri devastat ha estat testimoni d'un fet insòlit retratat pel fotògraf Alfonso Escalero.

A bord d'un helicòpter, el reporter gràfic ha immortalitzat la increïble imatge d'una casa que s'ha salvat a última hora de ser arrasada pel magma.

Es tracta d'una fotografia completament devastadora que serveix per reflectir la gran capacitat que té la lava per engolir tot el que es troba al seu pas. En aquesta ocasió, s'ha refredat just abans d'arribar a una casa envoltada de prats. 

«Salvada o aïllada! Tot és així a La Palma. Avui no tinc el valor de fer fotos amb la llum del dia. Sortirem a la nit com els rucs, amb els ulls tapats! Sorry!», escrivia l'autor de la imatge.

La imatge ha estat descrita com el retrat de l'esperança, tot i que la preocupació per l'avanç de la lava cap al mar continua latent.