Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Embaràs

Miriam, la jove embarassada morta amb el seu bebè al carrer a Galícia

Estava menjant en un restaurant amb la família quan va començar a sentir-se malament

El nucli urbà de Verín, a Ourense, ha estat l'escenari d'un trist succés en què han mort una dona embarassada i el seu nadó. La víctima, una dona de 37 anys, va patir una indisposició sobtada i va perdre el coneixement. Ara, els forenses investiguen la causa de la mort.

La dona ha estat identificada com a Miriam García Forjanes, veïna de Durango (Biscaia) i advocada de professió. Ella i el seu marit estaven esperant elseu  primer fill, i estava embarassada de cinc mesos. Tot i que inicialment tot indicava que havia estat  un cop de calor, la causa seria una altra.

La mort d'aquesta dona i del nadó ha provocat una gran consternació a Vilardevós, on tenia molts amics i coneguts. Els veïns estan en xoc per la mort d'una dona tan jove i amb un nadó en camí. «Una desgràcia» i «molt mala sort» són les expressions més utilitzades.

Mare i nadó van morir a l'hospital

Els fets van tenir lloc aquest dimecres cap a les dues del migdia, mentre la dona estava menjant en un restaurant. Estava amb la seva família en un restaurant tradicional de pop gallec a la Rua de Portugal. Es tracta d'una de les artèries principals del municipi amb locals comercials i d'oci.

Embarassada
La dona que ha mort estava embarassada de cinc mesos | PIXABAY

Miriam estava amb el seu marit i altres amics quan va començar a sentir-se indisposada, i va decidir sortir a l'exterior. Ja al carrer va perdre el coneixement i van trucar a Emergències, que van arribar en qüestió de minuts. Els sanitaris li van aplicar oxigen i van iniciar les tasques de reanimació.

La seva situació era molt greu, ja que havia entrat en parada cardiorespiratòria. Per això, la van ficar en una ambulància per portar-la a l'hospital. Ja a l'hospital, els metges van fer tot el possible per salvar la vida de la dona i del fetus. Tot i això, van acabar morint tant la mare com el nadó.

La possible causa de la mort

Es van viure moments de molta angoixa al restaurant, sobretot per part dels familiars de la dona. Com que inicialment encara respirava, primer van pensar que només era un desmai. Va ser en arribar les ambulàncies quan es van adonar que era una mica més greu.

Els testimonis del succés van designar inicialment un cop de calor com a causa del col·lapse de la dona. Tot i això, encara que Verín està vivint jornades de molta calor, dimecres els termòmetres registraven només 29 graus. A més, els sanitaris van descartar aquesta causa i van formular una hipòtesi.

L'autòpsia ajudarà a determinar la causa concreta de la mort, però els sanitaris parlen d'un possible edema pulmonar. Es tracta d'una afecció provocada per l'excés de líquid als pulmons. Les causes poden ser variades, però moltes vegades obeeix a problemes de cor.

La noia va ser enterrada ahir a la parròquia de Berrande, al Concello de Vilardevós, d'on era natural. El seu cos va ser sepultat al cementiri d'Arzoá, també a Vilardevós. L'alcalde del municipi, Manuel Cardoso, ha parlat d'«una absoluta desgràcia» i ha dit que «no hi ha paraules».

Sempre que podia tornava a la seva terra

Miriam residia al País Basc però estava passant uns dies a Verín, amb el seu marit i amb els seus pares. Era advocada especialista en dret de família, reclamacions econòmiques i propietat horitzontal. Tenia el seu despatx a Durango, localitat on vivia amb el seu marit.

Dona en el moment del part
No van poder fer res per salvar la vida de la dona | Arxiu

Miriam era d'arrels gallegues, ja que la mare procedia d'Arzoá i el seu pare de Berrande. Sempre que podia s'escapava uns dies al poble, i aquests dies hi era aprofitant les festes patronals de San Bartolomé. Els veïns de Vilardevós la recorden visitant sovint la seva terra.

Als llogarets dels seus pares i en general a tota la comarca de Monterrei, avui no es parla d'una altra cosa. Els veïns comenten amb gran tristesa la pèrdua d'aquesta dona jove, que estava molt il·lusionada amb el seu primer embaràs. També a Durango ploren avui la mort de Miriam García Forjanes.