Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
La boxejadora Jeanette Zacarías Zapata

El món de l'esport, de dol: mor una boxejadora de 18 anys després de dies en coma

Jeanette Zacarías Zapata ha perdut la vida després de passar cinc dies en coma induït

La boxejadora mexicana Jeanette Zacarías Zapata, boxejadora de 18 anys, ha mort aquest dijous 2 de setembre. La jove va ser deixada fora de combat per Marie Pier Houle el dissabte 28 d'agost a l'esdeveniment GYM Gala Boxing, que va tenir lloc a Mont-Real (Canadà).

La informació d'ESPN apunta que Zacarías no es va poder recuperar tot i els esforços dels metges per salvar-li la vida. Després del gran impacte que va causar una sèrie de convulsions al ring, va ser ingressada a l'hospital i va acabar morint dies després.

Amb un estat molt greu, Jeanette Zacarías va ser sotmesa a coma induït dissabte passat. La situació era tan desfavorable que, quan va sortir la notícia, els metges no es van voler pronunciar. La boxejadora, nascuda a Aguascalientes, no va aconseguir sobreviure al cop i va morir ahir a l'hospital. 

Jeanette Zacarías Zapata, 'La Chiquitaboom'

La jove va morir a l'hospital de Mont-real, acompanyava de la seva parella i entrenador. Per alguns problemes amb el passaport, la família de Zacarías Zapata no va poder arribar a Canadà a temps. Tot i això, el Consell Mundial de Boxa (CMB) va oferir ajuda a Esteve Zacarías, pare de la boxejadora.

Així les coses, volien fer efectius els tràmits de renovació del seu passaport davant la Secretaria de Relacions Exteriors (SRE) de Mèxic.

Maurici Sulaiman, president del CMB, va expressar el seu suport i condol als familiars a través de Twitter. Segons la piulada, a primera hora del matí Esteban Zacarías ja havia aconseguit resoldre la qüestió del passaport per viatjar a Canadà. Per ara, no se sap quan podran tornar les restes de Jeanette al país i a la seva ciutat natal.

La notícia va deixar sense paraules els aficionats de la boxa del país mexicà. 'La Chiquitaboom', nom artístic de Zacarías, va aconseguir una marca de dues victòries i quatre derrotes.

Amb tot, aquell dia la baralla es disputava fora de la seva ciutat estimada, Mèxic, contra la canadenca Marie Pier. La mala sort va conduir el combat a una desgràcia mortal, just quan Zacarías es trobava en el seu millor moment professional. 

De fet, la participació de Jeanette Zacarías en aquesta baralla va aixecar algunes crítiques. La mexicana venia d'una derrota al mes de maig. Avui dia, durant els seus tres anys de carrera com a boxejadora, Jeanette només va aconseguir dues victòries en la categoria Pes Wèlter.

Molts dels seus seguidors van creure que el combat contra la francesa Pier era massa arriscat. Alguns, fins i tot, apuntaven que la mexicana no estava preparada per lluitar contra boxejadores estrangeres.

Quan l'àrbitre va veure l'estat crític de Jeanette, va donar per finalitzada la baralla i va cantar victòria per Marie Pier. 

Una baralla dura i moltes convulsions

Mentre Marie Pier gaudia de la seva victòria, 'La Chiquitaboom'va començar a tenir convulsions damunt del ring i la situació va començar a empitjorar. Poc després, els metges la van atendre i la van portar immediatament a l'hospital més proper. 

Jeanette va començar la seva carrera de boxejadora el 27 de gener de 2018, en la categoria Pes Wélter. Si bé la seva carrera va créixer de forma vertiginosa, no va poder competir a cap campionat internacional.

La pandèmia de la COVID-19 va aturar temporalment la seva carrera i, en els dos últims combats de l'any, va perdre per nocaut.