Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp

Mor als 92 anys l’escriptor i traductor Ramon Folch i Camarasa

Tot i estudiar dret va dedicar la seva vida a traduir i escriure còmics com ‘Massagran’ o la revista ‘Patufet’

Mor l'escriptor i traductor català Ramon Folch i Camarasa amb 92 anys
Mor l'escriptor i traductor català Ramon Folch i Camarasa amb 92 anys | Cedida

 

L’escriptor i traductor Ramon Folch i Camarasa, conegut per ser el guionista del còmic de ‘Masagran’, ha mort la matinada d’aquest dimecres 2 de gener a l’hospital de Mollet del Vallès als 92 anys. Feia tres dies que estava ingressat després d’haver patit un ictus isquèmic.

Al llarg de la seva trajectòria va escriure més d’un centenar de novel·les, algunes de les quals van rebre premis com el Víctor Català, el Sant Jordi, el Sant Joan i el Ramon Llull. A més, l’any 1986 va rebre la Creu de Sant Jordi per, tal com es va definir, «la popularitat de la seva obra, i per la seva extraordinària tasca com a traductor al català d’obres estrangeres», havent traduït més de 200 obres de l’anglès, el francès, l’italià i el castellà.

Hereu de la revista ‘Patufet’

Ramon Folch i Camarasa va ser el novè fill de Josep Maria Folch i Torres, un dels escriptors de la revista ‘El Patufet’.  D’aquesta manera, Ramon Folch es va fer càrrec de la segona etapa de la revista, entre els anys 1968 i 1973.

Com a traductor independent, va treballar per a l'Organització Mundial de la Salut a Ginebra i va traduir autors com Orwell, Fitzgerald, Hemingway i Nabokov. També 'Els altres catalans', de Francesc Candel. 

Fragment de la revista 'Patufet', editada per Folch
Fragment de la revista 'Patufet', editada per Folch | Cedida

 

Format sota els principis de la Renaixença

Nascut a Barcelona el 30 d’octubre de 1926, Ramon Folch i Camarasa  va formar part de l’última generació d’abans de la Guerra Civil que es va formar sota els principis de la Renaixença.  Va començar els estudis de Dret el 1945 i ho va compatibilitzar amb feines que li encarregava el seu pare i la correcció de proves d'impremta per a l'editorial Janés. 

Al llarg de la seva vida va escriure obres com ‘Teatre per a tothom’, pensat per als grups teatrals d’aficionats; ‘La maroma’, obra amb la qual va guanyar el premi Joanot Martorell; ‘La sala d’espera’ o ‘Testa de vell en bronze’, entre d’altres.

Pel que fa a les traduccions, Ramon Folch i Camarasa va passar al català obres tan mítiques com: ‘El Diari d’Anna Frank’,’Homenatge a Catalunya’ d’Orwell i altres obres de gènere negre, ficció, assaig, juntament amb productes de caràcter més popular.