Infermeres a l'UCI del zendal

Mor una alumna de 18 anys i salten les alarmes en un col·legi de Màlaga

El departament de Salut Pública ha activat el protocol per evitar els contagis de meningitis

Dol a l'Institut Nuestra Señora de la Victoria de Màlaga per la mort sobtada d'una alumna de 18 anys. La jove, estudiant d'un cicle de formació professional de Comerç, ha mort a causa d'una meningitis meningocòccica. El centre ha engegat el protocol de prevenció de contagi.

La Delegació d'Educació ha confirmat la mort d'aquesta alumna i ha enviat un missatge de condol a la família. Epidemiòlegs professionals han pres les mesures previstes al protocol per evitar contagis. Els companys de classe i els contactes directes han rebut un tractament antibiòtic.

La meningitis meningocòccica afecta mig milió de persones cada any i moren entre el 5 i el 10% dels malalts. La mesura principal de prevenció és la vacunació, tot i que en el cas de contactes directes s'administren antibiòtics. Aquest dimecres s'ha fet un minut de silenci a l'institut on estudiava.

S'ha activat el protocol de prevenció

L'Institut Nuestra Señora de la Victoria de Màlaga, més conegut com a Martiricos, viu unes hores molt tristes. Aquest dimecres s'ha conegut la mort d'una alumna de 18 anys per meningitis. La noia estava ingressada a l'Hospital Regional de Màlaga per aquesta malaltia infecciosa.

Foto de l'escola Nuestra Señora de la Victoria de Màlaga.
L'escola de Màlaga on estudiava l'alumna que ha mort. | Javier Alibaña
 

La notícia ha estat confirmada per la Conselleria de Salut i Consum d'Andalusia a través de la Delegació Territorial de Salut i Consum de Màlaga. Les institucions locals, provincials i regionals han mostrat el seu condol per la mort. I han transmès tot el seu afecte i el suport a la família de la noia.

D'altra banda, s'ha confirmat el cas de meningitis i s'ha activat el protocol per a la prevenció de la malaltia. L'objectiu és evitar que hi hagi nous casos entre els companys i els contactes directes de l'alumna que ha mort. Tot plegat, enmig d'un dolor profund per la pèrdua inesperada d'aquesta jove.

Només a contactes directes

El mateix dia que van detectar el cas, professionals sanitaris i de salut pública van informar la direcció del centre, professors i pares d'alumnes. Els van comunicar quines són les mesures preventives recollides al protocol sanitari. Entre altres, l'administració de substàncies químiques com els antibiòtics.

Ara com ara no es té constància de cap altre cas relacionat amb la meningitis en aquest centre. Tot i això, els amics i companys de la noia, així com els seus professors i contactes estrets, rebran tractament antibiòtic. Aquest tractament només s'administrarà als contactes directes.

Es tracta d'un tractament agressiu per al cos, així que s'evitarà la seva administració als contactes esporàdics. En tot cas, la mort d'aquesta jove ha provocat una gran consternació entre els alumnes i el personal educatiu. «Estem profundament tristos», ha afirmat la direcció del centre.

Parla la direcció del centre

Diego Palacios, el director de l'institut, ha fet una crida a la tranquil·litat, ja que «no és tan excepcional que sorgeixi algun cas de meningitis». També ha recordat que la majoria dels alumnes amb meningitis superen la malaltia sense problemes. «Des d'aquí em sumo als missatges de suport a una família que està totalment destrossada», ha afegit.

La meningitis és una malaltia contagiosa que provoca la inflamació de les membranes del cervell i la medul·la espinal. Els símptomes són febre, mal de cap, nàusees i vòmits. Un dels símptomes més reconeixibles és la rigidesa del clatell i la disminució del nivell de consciència.

Foto d'una nena amb febre
La febre és un dels símptomes principals de la meningitis. | GETTY IMAGES
 

Tot i que també hi ha casos provocats per virus, en aquest cas era una meningitis bacteriana. De fet, el meningococ és el bacteri més comú entre adolescents i adults joves. La principal forma de transmissió de la malaltia és a través de la respiració.

El mes de maig passat es va dur a terme una campanya de vacunació massiva a Andalusia destinada als nascuts entre el 2002 i el 2010. Algunes meningitis es poden prevenir amb vacunació, però d'altres no, així que es prenen altres mesures de prevenció. Com ara, evitar la transmissió per respiració o reforçar la higiene de les mans.