Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Una dona embarassada fent la forma del cor amb les seves mans sobre la panxa

Mor una embarassada per la decisió de la seva parella: no ho va autoritzar

La dona havia anat a l'hospital perquè s'havia contagiat de coronavirus

Una dona de 32 anys que estava embarassada de cinc mesos ha mort perquè la seva parella no ha autoritzat la cirurgia d'urgència que li havien recomanat els doctors. Ha passat al Paraguai i ho ha denunciat a través de la xarxa social Twitter Roque Silva, director de la XI Regió Sanitària del país sud-americà. El sanitari ha explicat que la dona morta havia anat a un centre sanitari després de contagiar-se de coronavirus i que havia d'haver estat intervinguda per salvar-li la vida, però la seva parella s'hi va negar.

«Quina trista història. Dona de 32 anys embarassada de 5 mesos mor perquè la seva parella no va autoritzar la cirurgia d'urgència... Quin mal fa això», escrivia el doctor paraguaià al seu Twitter.

Autorització denegada

Els doctors del centre sanitari van buscar una teràpia intensiva per tractar la dona i el seu estat va millorar, però durant la matinada va tornar a empitjorar, fins al punt que tant la vida de la dona com la del bebè corrien perill. Per aquest motiu, els metges van recomanar una intervenció d'urgència i d'aquesta manera poder salvar-los a tots dos o, en el pitjor dels casos, a un dels dos.

No obstant això, per a fer procediments d'aquest tipus es necessita el consentiment de la persona que serà operada o d'algun familiar «pel risc quirúrgic» i en aquest cas no el van obtenir. Roque Silva ha explicat que la dona no estava en condicions per a aprovar l'operació, motiu pel qual van demanar-li a la seva parella l'autorització per a dur a terme la intervenció, però van rebre una resposta negativa.

El director de la XI Regió Sanitària del Paraguai ha fet pública aquesta història a través de les seves xarxes socials i algunes persones li han preguntat per què l'hospital no va decidir recórrer a alguna eina jurídica, com una empara, per a fer l'operació i salvar la mare i el bebè. «No va donar temps», ha estat la resposta que ha ofert Silva, que ha explicat que la dona va començar a empitjorar al voltant de les deu de la nit i que va morir unes hores després, durant la matinada.

«Podríem haver salvat a un dels dos»

Roque Silva ha assegurat en una entrevista amb mitjans locals que si s'hagués realitzat la intervenció es podria haver salvat almenys una de les dues vides. «Cal entendre que l'embaràs és un canvi, no un estat fisiològic de la persona i en pacients amb Covid-19 l'embaràs disminueix la capacitat pulmonar perquè comprimeix tot el diafragma i podríem haver salvat a un dels dos».

En aquest sentit, ha assenyalat que «hi havia més possibilitats de salvar la vida de la mare, que potser perdia un fill, però més endavant podria haver-ne tingut un altre».

Defensa dels sanitaris: «No som els culpables»

Roque Silva ha aprofitat la seva intervenció als mitjans locals per aclarir que la intervenció quirúrgica no es va dur a terme perquè la parella de la dona no la va autoritzar i que no haurien de ser els doctors els que surtin pitjor parats en aquests casos quan ells fan tot el possible per salvar les vides dels seus pacients. «No podem operar-li sense autorització. Cal entendre que nosaltres no podem realitzar cap procediment mèdic si és que ells no ho autoritzen», ha destacat el director de la XI Regió Sanitària de Paraguai.

En aquest sentit, Roque Silva ha assegurat que està tot documentat i que els doctors no són els culpables que la dona i el bebè hagin mort, ja que ells van recomanar l'operació, però se'ls va negar el permís per a dur-la a terme.