Una dona tetraplègica ha mort sense rebre atenció mèdica del seu ambulatori, a La Llagosta (Vallès Oriental). La dona va quedar tetraplègica el passat mes de març després d'una forta caiguda, que va derivar, precisament, en una ruptura cervical. Després de l'accident, María, de 93 anys, va haver d'ingressar a l'hospital, però dos mesos després, durant la primera onada de coronavirus a Espanya, va haver d'abandonar el seu llit.
«Havia d'estar sempre acompanyada, no podia ni tocar el timbre del llit d'un hospital», explica la seva filla, Candela, en un article al digital 'Niusdiario'. Durant els mesos següents, María necessitava l'atenció constant dels seus familiars i d'una cuidadora. El personal de l'ambulatori també acudia tres vegades per setmana a casa seva per practicar-li les cures que necessitava.
Cap metge va acudir a visitar-la el dia en què va morir
Amb tot, malauradament, la seva situació va viure un gir inesperat i tràgic quan va coincidir l'inici de la campanya de la vacunació de la grip amb els cribratges massius de PCR. Aleshores «la van deixar sense assistència», lamenta Candela. Es va refredar a mitjans d'aquest mes d'octubre, de tal manera que el dia 19 ja li costava respirar i un dels seus fills va decidir trucar l'ambulatori per demanar assistència. Tanmateix, no va acudir cap metge.
«Una mica més tard, em truca la cuidadora i em diu 'Cande, jo a la teva mare no la veig gaire bé, li costa respirar, vine cap a casa», relata la seva filla. Així, com que no va rebre la visita de cap professional, Candela va dirigir-se a l'ambulatori per demanar presencialment ajuda. Un cop va arribar-hi, va rebre una trucada de casa de la seva mare: «Ja no respira». María va morir a les 14.00 hores del 19 d'octubre i, poc després, va arribar una ambulància, seguida d'un metge l'ambulatori. «Ningú va ajudar la meva mare. Que no es repeteixi això, que ningú mori sense assistència mèdica: no hi ha dret», denuncia la seva filla.