Detall d'un taxi de Santa Coloma de Gramenet amb el distintiu de la 'xarxa violeta', l'11 de febrer de 2020

Un taxista nega el servei a un invident a Catalunya i el lesiona iniciant la marxa

Va sortir escapat cridant 'Gossos no, gossos no' i colpejant l'home amb la porta del cotxe

Un jutjat de Barcelona ha condemnat per primer cop a l'Estat un taxista per negar el servei a un home amb gos pigall. Els fets van tenir lloc l'octubre del 2018, quan l'invident intentava entrar al taxi amb el seu gos pigall i el taxista va començar a cridar 'Gossos no, gossos no' i va reiniciar la marxa, provocant que l'home es donés un cop amb la porta.

Això li va provocar una contusió a l'espatlla esquerra i cervicàlgia. El taxista, que ha a reconegut els fets, ha estat condemnat a sis mesos d'inhabilitació com a taxista per un delicte amb motiu de l'exercici dels drets fonamentals i llibertats públiques en la modalitat de denegació d'una prestació privada. També haurà d'indemnitzar l'home amb 1.600 euros per les lesions i dany moral. 

La fiscalia ha explicat que amb la difusió d'aquesta sentència espera que altres persones invidents que estiguin patint els mateixos fets «s'animin a denunciar-los». Ha afirmat que també ha de servir de «crida d'atenció» per atots els professionals que tenen la responsabilitat de facilitar la seva prestació pública o privada, havent de complir amb les seves obligacions sense incórrer en cap mena de discriminació.

Els taxistes, afectats per la pandèmia, reclamen ajudes

Els taxistes van fer aquest dilluns una marxa lenta per reclamar ajudes directes i moratòries pels deutes. Uns 720 cotxes, segons dades de la Guàrdia Urbana, van sortir de Plaça Espanya i van circular per la Gran Via i el Passeig de Gràcia de la capital catalana, que ja es van ocupar en les vagues del sector de l'any passat.

Els concentrats reclamaven ajornaments d'impostos i una moratòria als bancs pels préstecs per poder pal·liar la caiguda en picat d'ingressos. «Hi ha 4.000 cotxes que cada dia estan parats. No ens importa estar aturats al pàrquing o al mig de la Gran Via. I així fins que ens donin una solució», avisava el portaveu d'Élite Taxi, Tito Álvarez.

Álvarez ha reclamat que es reguli l'oferta per evitar que els taxistes hagin de fer 15 hores només per cobrir les despeses diàries i ha exigit que «se li parin els peus als bancs». «Els bancs estan assetjant alguns companys. Hi ha gent a qui ja li han demanat embargaments», remarca el coordinador de l'associació, que ha comptabilitzat un centenar de taxistes en aquesta situació. «Si hem d'ocupar tots els bancs de Barcelona, ho farem», adverteix. 


Els centenars de participants de la marxa van exigir ajudes al Govern, l'executiu espanyol i l'Ajuntament per sortir de la «ruïna» en la qual es troben. «Estem guanyant un 80% menys del que guanyàvem. No es pot arribar a final de mes, els que tenen préstecs i deutes no poden. Estem demanant ajudes al govern, ajornaments o moratòries.... El que sigui per poder seguir respirant perquè ens ofeguem», assegurava José Mora, que és taxista des de fa 10 anys.