Unes flors envoltades de tombes en un cementiri

Mor en caure al forat d'una tomba el mateix dia que enterrava la dona

L'home va caure en una fosa de set metres al Panteó de Mezquitán

La mort és sempre un fet trist, però algunes vegades de manera involuntària apareix envoltada de situacions d'allò més estranyes i curioses. Una notícia apareguda en la premsa mexicana ha cridat l'atenció per la circumstància en la qual es va produir la mort d'un home. Va ser durant el funeral de la seva dona.

Segons la notícia del diari «Milenio», un home de 60 anys va morir a Guadalajara, Jalisco, mentre assistia a l'enterrament de la seva dona. El malmès va trepitjar una vella tomba i es va precipitar a baix en un fossat d'uns set metres de profunditat.

L'accident va succeir en el cementiri conegut com a Panteó de Mezquitán, a Guadalajara. Allí es duia a terme la sepultura d'una dona quan un home que va ser identificat com el seu espòs va trepitjar una cripta que es trobava en mal estat a causa de l'antiguitat. Segons la notícia, el lloc estava senyalitzat advertint del perill per l'existència de tombes velles deteriorades, però l'home va fer cas omís.

En cedir la llosa l'home es va precipitar pel fossat a una profunditat d'uns 7 metres, sofrint per això ferides que van posar fi a la seva vida. Al moment els responsables del cementiri van telefonar a emergències i els serveis es van desplaçar ràpidament fins al lloc, però no van poder fer res per la seva vida. 

Una complexa maniobra de rescat

Per a extreure el cos del fossat, cossos de rescat de la Creu Verda i dels oficials de Protecció Civil i Bombers de Guadalajara van iniciar una complexa maniobra a través d'aparells amb cordes i cistelles. En accedir a ell, els sanitaris van comprovar que sofria dany cerebral incompatible amb la vida.

Els responsables d'emergència van confirmar que «l'home es va precipitar des d'una altura d'uns set metres en posar el peu en una llosa en mal estat», i van afegir que «va ser rescatat pel nostre personal a través d'un sistema d'aparells amb cordes i cistelles, però desafortunadament presentava un dany cerebral bastant greu».

Després del difícil rescat, els sanitaris van confirmar que l'home havia perdut la vida. El seu cos va ser resguardat en les instal·lacions del panteó mentre esperava l'arribada de les autoritats per a donar coneixement del fet i ordenar el seu trasllat al servei mèdic forense.

600 tombes acordonades

El Panteó de Mezquitán, a Guadalajara, és un vell cementiri amb 124 anys d'història, construït sobre una superfície de 25.000 hectàrees en les proximitats de la ciutat. Actualment, el cementiri té 87.000 tombes, de les quals 600 estan acordonades, ja que es tracta de sepultures molt velles en avançat estat de deterioració.

Una d'aquestes tombes va ser la que va cedir en posar la víctima un peu en ella. Segons la font original de la notícia, en el lloc hi ha senyals advertint del perill, però l'home no va fer cas o senzillament no va veure els cartells que avisen del risc.

El responsable de la unitat de rescat va confirmar que la tomba estava en tan mal estat que primer van haver d'assegurar la zona i després procedir al rescat. També va lamentar que les persones no atenguin l'avís de les autoritats de no caminar sobre les tombes, ja que algunes d'elles, com la que va trepitjar la víctima, per fora semblen en bon estat, però per dins presenten danys i fallades en l'estructura.

«És impossible veure des de fora que estava danyada, per això es demana a les persones que no trepitgin ni passin per sobre de les tombes, que no s'asseguin sobre les criptes perquè la majoria estan en males condicions», va dir Miguel Santana, comandant de Bombers de Guadalajara.