Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d’una platja de Barmouth, on els serveis d’emergències es preparen per un rescat. Agost de 2016.

Un jove de 31 anys mor després d'infectar-se amb un bacteri carnívor al mar

El mort es va infectar amb el bacteri 'Vibrio vulnificus', que té una mortalitat superior al 25%

Imatge d’una platja de Barmouth, on els serveis d’emergències es preparen per un rescat. Agost de 2016.
Un home ha mort després de contagiar-se amb un bacteri carnívor | Istock

Un home de 31 anys, amb identitat desconeguda, ha perdut la vida després de contagiar-se amb un bacteri carnívor mentre estava nedant en una platja del Golf de Mèxic. El mort posseïa un tatuatge recentment fet a la seva cama dreta i va fer cas omís a les recomanacions de no banyar-se fins a dues setmanes després de posar-se el tatuatge, segons apunta el portal IFLS.

El jove, després de la publicació d'un informe del cas en British Medical Journal Case Reports, va agafar el bacteri ‘Vibrio vulnificus’, molt perillós i que sol habitar en zones marines, com a estuaris i àrees costaneres. A més, aquest bacteri està molt relacionat amb el còlera i les ferides infectades per aquest patogen tenen una taxa de mortalitat que supera el 25%. Sens dubte, un bacteri molt perillós que per una imprudència del jove va posar fi a la seva vida dos mesos després d'aquell bany en el Golf de Mèxic.

[predef]catalunya-diari-625[/predef]

El que va succeir quan l'home va acabar de nedar

Després d'acabar de nedar a la platja on es trobava, el jove mort va començar a poc a poc a tenir símptomes de febre i esgarrifances. A més, va poder veure com li va sortir una erupció prop del tatuatge i els símptomes van ser a més en els dos dies posteriors, la qual cosa va fer que hagués d'ingressar a l'hospital. 

Res més rebre les primeres cures a l'hospital on va ingressar, la seva cama es va tornar d'un color morat que no feia presagiar res bo. A la seva cama dreta estava localitzat el tatuatge i en poc temps va sofrir diverses ferides per culpa de la infecció. Els metges tenien clar que la causa de totes aquestes ferides era el bacteri ‘Vibrio vulnificus’. A més, el jove va haver de lluitar contra un xoc de tipus sèptic.

El sistema immunitari de l'home estava molt afectat per la infecció i el seu cos començava a fallar més. És notori que l'home va millorar alguna cosa en les següents setmanes, però el bacteri li va fer tant de mal que va morir després de dos mesos ingressat a l'Unitat de Vigilància Intensiva (UCI).

El mal hepàtic podria augmentar la taxa de mortalitat

L'informe del cas publicat en el ‘British Medical Journal Case Reports’assenyala com la causa més greu per al pacient la malaltia hepàtica crònica que sofria després d'anys de consum exagerat d'alcohol. El mal hepàtic greu, confirmen en l'informe, podria pujar la taxa de mortalitat del bacteri ‘Vibrio vulnificus’.

L'autor essencial d'aquest, el Dr. Nicholas Hedren, va apuntar que «desafortunadament, fins i tot si podem identificar que el fetge està malalt, no hi ha teràpies addicionals disponibles més enllà dels antibiòtics, la cura de ferides i l'atenció de suport. Fins i tot malgrat els antibiòtics apropiats i l'atenció de suport, desafortunadament, la infecció és molt greu i molts pacients encara moren quan la infecció aclapara al cos», va assegurar. 

La 'Vibrio vulnificus' pot contreure's menjant peix cru infectat

A més del comentat anteriorment, el bacteri 'Vibrio vulnificus' es pot contreure en menjar peix cru infectat, com són les ostres. Si el contagi no va a més, les infeccions es poden alleujar amb antibiòtics, però posant-nos en el pitjor, el cos desenvolupa sèpsia, fent que el mateix cos s'ataqui a si mateix intentant 'desfer-se' dels patògens.

Avui dia no es coneix un tractament contra aquesta mena de bacteri, encara que ja hi ha algunes proves clíniques que l'estudien. Aquest bacteri incideix més en els pacients masculins, sent fins al 85% dels homes els que desenvolupen una malaltia pel bacteri, comparant amb només el 15% de les dones. Fins ara, sí que ha quedat verificat que l'estrogen protegiria contra el bacteri 'Vibrio vulnificus'.