Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Unes mans escrivint en un teclat.

Mor un home de 40 anys a Espanya mentre teletreballava

Estava fent una videotrucada amb un company de feina quan va caure de la cadira

El teletreball, un fenomen en auge des de la irrupció de la pandèmia del coronavirus, té diversos avantatges. Una és oferir al treballador més comoditat i un entorn laboral segur. No obstant això, les tragèdies succeeixen a qualsevol lloc i, de vegades, de la manera més inesperada.

És el cas d'un home de 40 anys que va morir ahir mentre teletreballava a casa seva, a Múrcia. La víctima estava fent una trucada de vídeo en el moment de l'incident. Això va permetre que la persona que estava a l'altra banda de la línia pogués avisar els serveis d'emergències.

Però ja era massa tard i no van poder fer res per salvar-li la vida. L'any passat, un 13 % dels 20 milions d'ocupats a Espanya treballaven des de casa, fet que suposa aproximadament 260.000 persones. Aquest és el context en què ahir va tenir lloc la tragèdia ocorreguda a Múrcia.

Va caure de la cadira

Un home de 40 anys va morir ahir després de caure de la cadira durant una videotrucada de feina a casa seva, a Múrcia. La mort d'aquest home es va produir durant la jornada laboral en el marc del teletreball o treball a domicili. La ràpida actuació de les emergències no va ser suficient per evitar la tragèdia.

El 112 de Regió de Múrcia.
El 112 de Regió de Múrcia va gestionar la situació. | 122 Regió de Múrcia 

El Centre de Coordinació d'Emergències 112 Regió de Múrcia va rebre la trucada d'un company de feina del difunt. Aquesta persona assegurava que el seu company havia patit una caiguda de la cadira mentre estaven fent una videotrucada. La víctima, simplement, va desaparèixer del quadre.

La persona que trucava assegurava desconèixer l'estat en què el seu company es trobava després d'haver caigut de la cadira. No l'havia tornat a veure a la imatge que compartien, així que temia que li hagués passat alguna cosa greu. Per això, va decidir trucar als equips d'emergències.

No van poder salvar-li la vida

El coordinador mèdic d'Urgències i Emergències Sanitàries 061 va mobilitzar una ambulància al domicili de la víctima. Es tracta d'un habitatge ubicat en un quart pis a l'avinguda Alt de les Talaies, a la pedania murciana de Cabezo de Torres. La Policia Local i els bombers també s'hi van desplaçar.

Quan van arribar a l'immoble i van poder accedir-hi, la persona ja era morta. Tots els intents per salvar-li la vida van ser en va, i les autoritats van procedir a l'aixecament del cadàver. Intenten aclarir si va ser una caiguda accidental i va morir a l'acte o va patir un problema de salut.

La notícia ha transcendit ràpidament als mitjans de comunicació, causant una gran sorpresa perquè és un cas molt atípic. Entre altres coses, el teletreball és més segur perquè evita els riscos que comporta, per exemple, el desplaçament fins al lloc de treball. Però en aquest cas la tragèdia va tenir lloc a casa.

L'infart, un accident laboral

L'abril del 2021, la justícia espanyola va qualificar d'accident laboral l'infart patit per una persona que teletreballa. El tècnic comercial estava treballant des de casa quan va morir víctima d'un atac de cor. Tenia antecedents i va perdre la vida durant la seva jornada laboral.

La sentència admet que el treballador no feia tasques susceptibles d'haver-li causat un infart. Però recorda que l'incident va tenir lloc durant la jornada de treball i per això ho considera accident laboral. La sentència afegeix que els antecedents d'obesitat o tabaquisme no són cap objecció.

El Tribunal Superior de Justícia del País Basc ja havia assegut jurisprudència sobre el tema. Arran d'això, la justícia espanyola valora la feina com a factor desencadenant d'una crisi que va tenir lloc durant l'horari laboral. En produir-se l'infart durant la feina, no es descarta la concurrència de causa i efecte.

El fracàs del teletreball

L'autòpsia haurà de determinar ara la causa de la mort de l'home de 40 anys que va morir ahir a Múrcia mentre teletreballava. La justícia s'haurà de pronunciar eventualment sobre si hi concorre un cas d'accident laboral. Tot i que és estrany, no és el primer mort del teletreball a Espanya.

Noia jove amb mascareta treballant amb un ordinador
El teletreball és una forma de treball alternativa. | GTRES 

El teletreball es va posar de moda durant la pandèmia com una alternativa per continuar treballant des de casa. Més enllà de la urgència del moment, va ajudar a visibilitzar aquesta forma de feina i va obrir el debat sobre els beneficis de treballar des de casa. La intenció era que el teletreball s'anés implantant a poc a poc.

La realitat és que dos anys després de l'inici de la pandèmia, el teletreball no s'ha aconseguit consolidar a Espanya. Al pic de la pandèmia, un 8 % dels ocupats treballaven des de casa. Actualment i malgrat la recuperació de molts llocs de treball, només un 13 % teletreballa.