Imatge d'arxiu de diversos bolets

Mor un home de 70 anys mentre buscava bolets al Moianès

Els serveis d'emergències van intentar reanimar-lo, però no van poder salvar-li la vida

Un home de 70 anys ha mort aquest dimecres mentre es trobava cercant bolets a la zona de la Baga de Vall-llosera, a Monistrol de Calders (Moianès). La víctima era un veí de Manresa que havia sortit a recol·lectar bolets i la seva família va ser qui va donar l’alarma.

Després de diverses hores sense veure l’home, la família va trucar als serveis d’emergències poc abans de tres quarts d’una del migdia. L’ajuda va arribar, però van ser els mateixos familiars qui han trobat l’home inconscient.

Els serveis d’emergències han intentat reanimar-lo sense resultat. Al lloc dels fets s’hi  han desplaçat dues dotacions terrestres de Bombers i un mitjà aeri, qui han ampliat la zona de cerca. Després de realitzar les corresponents tasques de reanimació, l’home de 70 anys ha perdut la vida.

Denuncien una propietària per intentar aturar un boletaire que l'havia robat

La propietària d'un mas de Ripoll (Ripollès) ha comparegut aquest dimarts davant del Jutjat de primera instància arran d'una denúncia dels Mossos. Els fets van passar el 29 d'octubre, quan la dona, que tornava cap a casa, va deixar el cotxe enmig del camí i barrant el pas a un vehicle que hi havia aparcat a la seva finca.

Va resultar ser un boletaire a qui ja coneixia d'altres cops. La dona li va dir que no el deixaria marxar fins que deixés els bolets i ell s'hi va negar. L'home va trucar a la policia i una patrulla va anar al lloc. Els agents li van demanar a la dona que mogués el cotxe i ella va insistir que primer havia de deixar els bolets. Finalment, els agents se la van endur emmanillada a la comissaria i l'home va marxar amb els bolets.

Els agents van acabar detenint la propietària 

Mentre els Mossos corresponien a identificar els protagonistes de la història, la dona va trucar el seu home, que en aquell moment estava a l'estranger per feina per explicar-li el que estava passant.

Finalment, i després d'avaluar la situació, els agents van emmanillar-la i se la van endur a la comissaria. El seu home ha explicat a l'ACN que ho van viure amb «molta impotència» i que va ser una «humiliació». Explica que als seus 58 anys, li van arrencar el mòbil de les mans, la van en posar contra el vehicle per emmanillar-la i se la van endur a comissaria. I no va sortir d'allà fins a dos quarts de dotze de la nit. El matrimoni encara ara no entén com els denunciats han estat ells i que el boletaire pogués marxar amb els bolets.

Viuen en una finca de 42 hectàrees on tenen una explotació ramadera. Remarquen que hi han hagut de destinar molts esforços per tenir la finca desbrossada i que des de fa temps que tenen boletaires que entren a la finca per endur-se'n els bolets, malgrat tenir un doble fil de cable elèctric, que tot sovint troben trencat. Anteriorment, tenien un cartell on deia que no es podien collir bolets per ser propietat privada, però algú el va trencar.

Una trentena de pagesos els donen suport

Pagesos de diferents punts del territori s'han concentrat per donar suport a Rosa Maria. «Estem aquí per fer-li costat en un cas que ens sembla injust, que quedi constància que no està sola i que la solidaritat funciona», ha explicat Pep Riera, pagès i excoordinador d'Unió de Pagesos. Consideren que fets com aquests «desprestigien» la pagesia i la falta de respecte cap a l'activitat. «No pot ser que sempre acabem pagant els mateixos», remarca, tot recordant que al bosc també hi ha d'haver unes regles del joc i un «respecte».

Entre els assistents també hi havia l'actual coordinador d'UP, Joan Caball, que ha remarcat la necessitat de «respectar la convivència entre el món rural i urbà». «Denunciem l'actuació dels Mossos que hauria d'intervenir i no portar problemes», ha afirmat. I ha anunciat que debatran aquest tema i altres qüestions en una reunió el 17 de novembre amb el conseller d'Interior, Miquel Samper. Des del sindicat lamenten que el cas hagi arribat a la justícia tot dient que «els funcionaris estan al servei de la gent i no la gent al servei dels funcionaris».