Dos agents de la Guàrdia Urbana de Figueres patrullant en un carrer de la ciutat

Desarticulat un grup de santeria que sacrificava animals a Badalona

Un equip de l'ONG assegura que ja feia un any que els estava investigant

La Guàrdia Urbana de Badalona va aturar in extremis el passat 23 d'octubre el sacrifici de tretze animals que una banda utilitzava per a rituals de santeria. El grup utilitzava un domicili particular del barri de Canyadó com a seu per als seus rituals.

Segons l'ONG AnimaNaturalis, que va posar el cas en coneixement de la policia, es sacrificaven «desenes d'animals cada setmana des de fa cinc anys». Els animals decomissats en aquesta operació eren un gall, nou gallines i tres guatlles. AnimaNaturalis es personarà com a acusació popular a la causa per demanar la pena més alta, que podria ser de sis a divuit mesos de presó per maltractament animal i per sacrificar animals de manera irregular.

Un any darrera la seva pista

Un equip d'AnimaNaturales feia un any que estava investigant el presumpte grup de santeria, però a causa de la pandèmia i el confinament, van haver de posposar les guàrdies al carrer, amb l'objectiu de reunir suficients proves gràfiques i identificar un patró que els permetés anticipar quan seria el pròxim sacrifici i frenar-lo amb la col·laboració de la Guàrdia Urbana.

La directora d'AnimaNaturales, Aïda Gascón, ha explicat que van fer guàrdies fins que un dia van aconseguir veure com sortien del portal dos homes carregats amb bosses d'escombraries que van llançar al contenidor i, quan van marxar, van obrir les bosses i «hi havia cossos d'animals decapitats».

L'ONG va trobar per Internet durant les recerques prèvies que un dels responsables del sacrifici explicava que anaven a buscar als animals en granges i que «els rituals de sang són molt puntuals i formen part solament d'un 10% de la santeria».

Des d'AnimaNaturales asseguren que fa mesos que estan investigant-los i que «cada divendres des de fa cinc anys aquesta banda sacrificava desenes d'animals: gallines, galls, coloms, guatlles i altres animals».

L'ONG es personarà com a acusació popular, amb la finalitat de demanar la condemna més alta pel maltractament animal amb l'agreujant de mort i per sacrificar animals sense complir la normativa que marca la llei de benestar animal de Catalunya, que indica que els animals sol es poden sacrificar després de ser atordits segons els mètodes i requisits específics, de manera que, a més, el sacrifici tingui lloc en un escorxador i amb personal format.