Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'una habitació d'hospital amb sanitaris atenent un pacient

Mor un altre jove de covid a Espanya: 19 anys, esportista i sense patologies prèvies

Va ingressar a l'hospital fa tres setmanes amb un quadre respiratori greu i va empitjorar aquest cap de setmana

El coronavirus segueix fent estralls tot i la vacunació i les mesures per a controlar la cinquena onada. A Màlaga, un jove de 19 anys i sense patologies prèvies ha mort com a conseqüència de la covid-19. El noi feia tres setmanes que estava ingressat amb un quadre respiratori greu.

Segons informa 'Málaga Hoy', la víctima era un noi de 19 anys que fa tres setmanes va acudir a l'hospital amb problemes respiratoris. Les dificultats per a respirar es van complicar en qüestió d'hores i va donar positiu en les proves diagnòstiques de covid-19. Els metges van decidir mantenir el jove hospitalitzat.

El tractament que se li va administrar va aconseguir estabilitzar la seva situació dins de la gravetat. No obstant això, el cap de setmana va experimentar un altre empitjorament que ha accelerat el desenllaç final. Recentment, els metges van comunicar a la família que el jove es trobava en una situació crítica.

Finalment, els metges no han pogut fer res pel jove, que ha acabat morint a la unitat de cures intensives (UCI) de l'hospital. Segons ha transcendit, no tenia malalties prèvies i fins fa poc més d'un any jugava a futbol en un club malagueny. De moment no se sap si estava vacunat o no.

A Andalusia, la franja d'edat de la víctima es va començar a vacunar a finals de juliol. En cas que s'hagués posat la vacuna, no hauria passat el temps suficient perquè aquesta fos efectiva, ja que el noi es va contagiar poc després d'obrir-se el termini.

En tot cas, la mort d'aquest jove és un advertiment més de les conseqüències de la covid-19 en els joves. Els experts fa temps que adverteixen del risc de contagi en els sectors d'edat més joves, que ara mateix són els que estan més exposats a la malaltia ja que han sigut els últims a poder-se vacunar.

Un nou cas a Espanya

La mort d'aquest malagueny se suma a l'últim cas de joves sense patologies prèvies que han mort per coronavirus a Espanya. Fa just una setmana, el 24 d'agost, es va saber que una noia de 19 anys havia mort a Palma de Mallorca. La víctima va perdre la vida després de diversos dies ingressada amb símptomes greus.

En aquest cas, la jove no tenia patologies prèvies. No obstant això, el curs de la malaltia la va portar a una situació crítica i, finalment, a la mort. En aquest cas no van transcendir gaires detalls, però sí que es va confirmar que la víctima no s'havia vacunat.

Els metges van fer tot el possible per salvar-li la vida, però la complicació dels símptomes la va portar a un desenllaç inevitable. De fet, es van sorprendre de l'agressivitat amb la qual la malaltia va atacar l'organisme de la jove. Aquests casos són poc freqüents, però succeeixen.

Els casos de la noia de Palma de Mallorca i del jove de Màlaga són un toc d'atenció per als joves que no estan vacunats. La malaltia sol cursar amb símptomes més lleus en els joves, però ningú està exempt de patir-ne conseqüències greus. En aquests dos casos, de la manera més tràgica.

Preocupació per les noves variants

Mentrestant, Espanya segueix lluitant per a tenir la cinquena onada controlada abans de l'inici del curs escolar. Aquests últims dies, els experts han anunciat del risc d'una nova onada de contagis pels botellons i l'inici de les classes. Es tracta, diuen, d'un còctel perfecte per a una pujada dels casos.

En el rerefons hi ha la lluita que el món sencer està lliurant contra les noves variants del virus. La variant delta ha fet estralls aquest estiu i ha obligat a augmentar la immunitat de grup. Ara, una nova variant apareguda a Sud-àfrica amenaça amb augmentar la transmissibilitat i la letalitat del virus.

Segons els experts, aquesta nova variant és diferent de totes les que havíem vist fins ara, fins i tot de la delta. Es tracta d'una versió molt més contagiosa, i també podria ser més letal. L'Organització Mundial de la Salut (OMS) diu que hi haurà 236.000 morts a Europa abans d'acabar l'any.

Cada vegada s'allunya més el somni d'erradicar la pandèmia del coronavirus, que va camí de convertir-se en una malaltia endèmica. En la lluita per mantenir els contagis a ratlla, la població jove ha passat a ser una part essencial. Les últimes morts de joves menors de 20 anys són un avís.