Imatge d'una habitació d'hospital amb sanitaris atenent un pacient

Mor Julieta, la nena de 8 anys que portava nou dies ingressada per covid-19

La nena no tenia patologies prèvies

Julieta, de només vuit anys, ha sigut una de les víctimes més joves de la covid-19 a Argentina aquestes últimes setmanes. La nena feia nou dies que estava ingressada a l'hospital. Finalment els metges no van poder fer res per salvar-li vida i va acabar morint al mateix centre on estava hospitalitzada.

Els seus pares van confirmar que la nena no patia patologies prèvies abans de contagiar-se de covid-19. Julieta i la seva família haurien tingut el virus unes setmanes abans i la nena va ser donada d'alta una primera vegada abans de l'ingrés definitiu després que el seu estat de salut empitjorés.

El calvari per a aquesta família argentina va començar el 8 de juny. Va ser llavors quan a Julieta se li van detectar unes taques a la pell. Concretament, aquestes eren ben visibles al pit, a les aixelles, a les cames i al coll.

Lògicament, la primera reacció de Cyntia i Daniel, els pares de la nena, va ser portar-la al metge, que en cap moment ho va relacionar amb la covid-19 i li va donar un tractament antial·lèrgic. I això que sabia que la família feia pocs dies que havia superat el coronavirus.

L'estat de Julieta va anar empitjorant amb el pas dels dies

La veritat és que els pares de Julieta tampoc van vincular les taques amb el coronavirus. «Nosaltres tocàvem el cel amb les mans perquè vam sortir d'això i les nenes no van tenir complicacions», explicava Daniel al diari 'Clarín'. «Mai ens hauríem imaginat el que va venir després», continuava dient amb tristesa.

Al principi, tot semblava anar bé. La crema que havien receptat a Julieta funcionava i les taques van anar desapareixent. Però pocs dies després va començar a tenir problemes gastrointestinals i febre alta i la van portar a urgències.

El 28 de juny finalment la van haver de portar a l'hospital. Concretament, la nena va ingressar al centre hospitalari Evita de la ciutat de Lanús. I els primers diagnòstics mèdics ja deixaven entreveure que el seu cas era greu.

Va ser sotmesa a una radiografia de tòrax que demostrava que la seva salut havia empitjorat per culpa del coronavirus. «La metge ens va dir que tenia com un puntet d'una pneumònia, que si no se li tractava es podia agreujar i fer més gran», relatava el seu pare. Li van fer prendre un medicament, però el vomitava de manera immediata.

Mentre això es produïa, els van dir que li farien més proves. Haurien d'esperar unes dues hores per a veure com havia anat tot. Però durant aquest període de temps l'estat de salut de Julieta va tornar a empitjorar.

Finalment, els resultats van acabar confirmant que la nena tenia covid-19. «Quan li vaig ensenyar la foto de l'erupció a la doctora em va dir: "Això és covid". Jo no ho entenia. Havia passat un mes des que vam tenir el virus», lamentava la mare de Julieta.

El seu estat va anar empitjorant fins al punt que la van haver d'entubar. El 9 de juliol, el seu pare va rebre una trucada en què li van dir que tenia un quadre «molt sever» i que «no tolerava la medicació». Finalment, més tard rebria una altra trucada que li comunicaria la tràgica notícia.

«A les 11 em van tornar a trucar per a dir-me que Julieta va tenir una aturada cerebral i que era irreversible, que havien d'esperar que el seu cor deixés de bategar», afirmava. Julieta va patir una infecció que li va afectar els pulmons, el cor i el fetge. Va ser el que es coneix com una «síndrome inflamatòria multisistèmica».

La vida de Julieta ja no es pot salvar, però els seus pares creuen que sí que es pot fer alguna cosa per la d'altres nens. Recorden que cal que es pugui «vacunar tots els nens contra la covid».