Mor una dona de coronavirus que tenia els seus dos fills ingressats a l'UCI

Des del 15 d'octubre ja s'ha produït un excés de mortalitat de més de 300 persones a la comunitat

Sanitaris amb equip de protecció traslladant un pacient
El Principat d'Astúries s'ha convertit en una de les regions més afectades per la Covid-19 | iStock

Fa tants mesos que es va iniciar aquesta pandèmia que a vegades sembla que hàgim viscut tota la vida amb ella i les xifres de morts ja no ens afectin. A causa del bombardeig d'informacions respecte al virus, sembla que hem normalitzat d'alguna manera que el coronavirus provoca moltes morts, però realment no som molt conscients d'això fins que ens colpeja un tràgic cas com el següent.

Recentment, una dona va morir sola a la seva casa en una localitat asturiana a conseqüència de les complicacions del coronavirus. La dona estava passant el confinament domiciliari a casa al costat dels seus dos fills també contagiats, mentre els seus altres dos fills estaven ingressats a l'UCI de l'hospital per complicacions derivades del coronavirus.

Un exemple més que aquesta segona onada està sent igual o més greu que la primera. De fet, precisament a Astúries s'ha registrat un augment de la mortalitat, amb un increment significatiu de morts entre dones a partir de 80 anys. És el cas d'aquesta dona, qui no arribava als 90.

«Ha augmentat considerablement la mortalitat, arribant a la setmana 45 (la compresa entre el 2 i el 8 de novembre) a aconseguir el doble de les incidències detectades de defuncions de l'onada 1», apunta l'últim informe elaborat per professionals de l'Observatori de Salut a Astúries, titulat ‘Mortalitat amb coronavirus a Astúries’.

Les esgarrifoses xifres de morts per Covid

A principis d'octubre, l'Institut Nacional d'Estadística va estimar un excés de mortalitat des de principi d'any de 61.732 persones, una xifra que no concordava amb les morts oficials per Covid que dóna Sanitat, que en són 38.833. Però aquesta dada de l'INE curiosament coincideix amb el que van oferir posteriorment les funeràries del nostre país, que xifren en 68.230 els morts directes causats per coronavirus. Els serveis funeraris del nostre país tenen accés als comunicats de defunció, per la qual cosa la informació de la qual disposen aquestes entitats és molt exacta.

Actualment, i segons informacions de serveis funeraris, s'estima que la xifra diària de defuncions per Covid al nostre país està entre els 375 i els 390.  Les zones amb més incidència són La Rioja, Castella i Lleó, Andalusia i Astúries; però destaca una d'elles, el Principat d'Astúries, on la situació està realment malament.

Situació desbordant a Astúries

L'informe citat anteriorment sobre la mortalitat del coronavirus a Astúries comptabilitza de moment que ja hi ha almenys 706 defuncions a la seva regió que s'han confirmat com a cas covid-19. Es tracta de 123 morts més de les que reconeix el Ministeri; una vegada més, les xifres que dóna el govern no coincideixen amb les que maneja l'INE. Aquesta dada podria estar lligada a l'altre registre de mortalitat que es fa a Espanya i que detecta els excessos sobre les morts previsibles en un determinat moment, sense tenir en compte la causa que els produeixi. 

Segons aquest registre, a Astúries des del 15 d'octubre ja s'ha produït un excés de mortalitat de més de 300 persones, fonamentalment de persones majors de 75 anys. A més, es considera que s'està superant en un 41%, la qual cosa seria el que es preveu per a aquest grup d'edat.

És per això que el govern d'Astúries ja està demanant mesures més dures i restrictives per a frenar la pandèmia, com per exemple, el confinament domiciliari.


Comentaris

envia el comentari