Primer pla d'Ana Bejedano

Mor massa jove Ana Bejerano, cantant de Mocedades

Ana Bejerano, de 60 anys, ha mort en un hospital de Biscaia per complicacions d'un problema digestiu

La música espanyola diu adeu a Ana Bejerano, la vocalista del grup Mocedades, que va morir ahir a les set de la tarda a l'Hospital Urduliz, a Biscaia

 

Tenia 60 anys i va perdre la vida després de diversos dies ingressada per un problema digestiu. La seva família ha comunicat la trista notícia i ha anunciat que serà Ana serà enterrada dilluns que ve, 10 de gener.

«No ha superat un problema molt greu a l'aparell digestiu, pel qual va ser ingressada dissabte 11 de desembre», van comunicar els seus familiars. Serà enterrada a Getxo, localitat on va néixer. Amb ella desapareix la inconfusible veu de Mocedades, un dels grups amb més trajectòria al panorama musical espanyol.

Des que el grup es va crear, el 1967, hi han passat nombrosos artistes, com Ana Bejerano, que hi va aterrar el 1984. Va gravar tres discos i va abandonar la formació, a la qual es va tornar a incorporar el 2019.

El pas d'Ana Bejerano per Mocedades

Ana va debutar com a cantant de Mocedades el 1984 com a substituta d'Amaia Uranga, una de les integrants originals del grup. Va ser un gran repte per a la cantant biscaïna, que només tenia 24 anys. No obstant això, va enlluernar els directors de càsting entre més d'un centenar de candidats.

Ana Bejerano
Ana Bejerano ha mort amb 60 anys en un hospital de Biscaia | Arxiu

Mentre va estar al grup, va gravar tres discos: 'Colores' (1986), 'Sobreviviremos' (1987) i 'Íntimamente' (1992). Un any després, va abandonar la formació perquè es volia dedicar a altres projectes musicals. Amb la maduresa que li havia atorgat formar part de Mocedades, Ana Bejerano es va enrolar a l'aventura de crear el seu propi grup de música.

Juntament amb Roberto Uranga i José Ipiña, dos companys de Mocedades, i Amaia i Javier Saizar, els dos membres de Trigo Net, va fundar Txarango. Van gravar un disc, i després, Amaia i Javier van deixar el grup. Ana i José, però, van seguir endavant amb el guitarrista Luis Mateos, i el grup va passar a dir-se Txarango Trío.

Amant d'altres gèneres

Amb Txarango Trio van actuar en molts esdeveniments i van ocupar un lloc important a l'escena musical, especialment al País Basc. Anys més tard, el 2019, Ana va tornar a Mocedades per a participar a la gira dels cinquanta anys del grup. L'efemèride els va fer recórrer gran part d'Espanya amb les cançons que al seu moment van fer famós el grup.

Van obtenir el premi especial Radiolé 2021 i van fer els últims concerts en què es va poder escoltar la veu d'Ana. Les últimes cançons que van tocar van ser 'Eres tú' i 'Que no se acabe el mundo', en un escenari de Sevilla. El primer concert de Mocedades del 2022 anirà dedicat a la memòria d'Ana, tal com ha confirmat el seu agent.

Ana Bejerano era una gran amant de les cantants nord-americanes Billie Holiday, Sara Vaughan i Ella Fitzgerald. Li encantava el soul i la bossa nova, i aquests últims anys s'havia introduït al món del jazz amb el quartet Ana Bejerano Concept. Va formar el grup el 2012, amb qui va actuar fa només unes setmanes.

Un dels grups més longeus

Mocedades és un grup nascut el 1967 a Bilbao, i un dels èxits que ha obtingut és haver representat Espanya a Eurovisió el 1973. Ho va fer amb la cançó 'Eres tú', que es va convertir en un dels majors èxits del festival i es va colar a la llista de vendes de diversos països, fins i tot dels Estats Units.

El grup Mocedades al photocall dels Premis Radiolé 2021
Ana Bejerano i Mocedades van rebre el premi especial Radiolé | Arxiu

Passarà a la història del panorama musical espanyol per ser un dels grups més longeus. El 1993, bona part de la formació ho van deixar per a formar El Consorcio, però Mocedades va seguir endavant amb altres components. El 1999, va desaparèixer, però va tornar dos anys després sota la batuta de nous líders.