Thalita

Mor la model que va deixar-ho tot per anar a la guerra d'Ucraïna

Es va formar com a franctiradora d'elit lluitant contra l'Estat Islàmic a Iraq

Thalita do Valle, exmodel brasilera i franctiradora, ha mort amb 39 anys a la guerra d'Ucraïna. Formava part de la Legió Internacional de voluntaris que combaten juntament amb les forces regulars ucraïneses contra la invasió russa. Ha mort en un bombardeig a la ciutat de Kharkov.

Thalita havia arribat a Ucraïna feia només uns dies per unir-se a la resistència. El 30 de juny passat va morir a la ciutat de Kharkov, al nord-est del país, al costat del també voluntari brasiler Douglas Búrigo. El búnquer on es trobaven va ser bombardejat pels russos i va acabar cremant-se.

La família de l'exmodel ha estat informada de la seva mort i de les circumstàncies en què va morir. Thalita formava part dels milers de voluntaris de tot el món que s'han anat sumant a la resistència ucraïnesa. El 18 de juny va morir el primer voluntari espanyol, un mallorquí de 31 anys.

Va començar de model i d'actriu

Théo Rodrigo Vieira, germà de la franctiradora brasilera, ha confirmat la mort de la seva germana. Segons ha explicat, es trobava amb altres voluntaris quan les tropes russes van bombardejar el seu búnquer. Ella i un altre brasiler van morir en incendiar-se l'habitacle a causa de les bombes.

Thalita do Valle
Thalita era model abans d'anar a la guerra | CatalunyaDiari

El seu germà ha destacat el coratge de la dona morta en combat i l'ha definida com una heroïna. «La seva vocació era salvar vides participant en missions humanitàries», ha dit Théo al medi local UOL . Després de conèixer-se la mort de Thalita, s'ha fet pública la seva curiosa trajectòria vital.

Va començar sent model i actriu durant la seva joventut, però el seu esperit intrèpid la va portar a emprendre arriscades aventures. Havia participat com a socorrista en una missió contra l'Estat Islàmic al Kurdistan. En esclatar la guerra d'Ucraïna ho va deixar tot per sumar-se a la resistència contra els russos.

Va lluitar contra l'Estat Islàmic

Thalita es va formar com a soldat en una arriscada missió contra l'ISIS a la zona iraquiana del Kurdistan. Queden com a testimoni d'aquella gesta els vídeos que penjava a les xarxes socials i a Youtube narrant la seva experiència. Va ser allà on va rebre formació com a franctiradora d'elit.

L'exmodel va passar a formar part dels peshmerga, les tropes regulars kurdes que s'enfrontaven a l'Estat Islàmic. «Va rebre entrenament i va fer els cursos necessaris per anar a la línia de front», explica el seu germà. A l'exèrcit kurd es va especialitzar en tret de precisió amb armes llargues.

En paraules de Théo, la seva germana era de l'exèrcit femení i formava part d'una línia de front amb franctiradors d'elit. De tornada al seu país va participar en operacions de rescat com la de la tragèdia de Mariana. En aquell accident, provocat pel trencament d'una presa, hi van morir una vintena de persones.

La seva darrera connexió

La jove va posar la seva formació i els seus coneixements com a socorrista i militar al servei de les missions humanitàries. Per exemple, va participar en l'operació de rescat a les riuades de Petròpolis on van morir 200 persones. També va rescatar desenes d'animals a la tragèdia minera de Brumadinho.

Al març va esclatar la guerra d'Ucraïna i Thalita va començar a preparar el seu viatge per enrolar-se a l'exèrcit ucraïnès. Feia tres setmanes que havia arribat al país, i el 27 es va comunicar amb la seva família per última vegada. Tres dies després va rebre l'atac que va posar fi a la seva vida a Kharkov.

Thalita i un soldat
Thalita amb un soldat de l'exèrcit ucraïnès | ARCHIVO

«Quan conversàvem per telèfon jo ho volia saber tot, però ella em deia que no podia parlar gaire», afirma el seu germà. Segons explica, les activitats telefòniques estan sent controlades per drons russos. «Trucava només per avisar que estava bé», recorda ara amb tristesa.

Aquests dies han rebut la trucada que no volien haver rebut mai, la que informava de la mort de la seva germana. Així, de forma tràgica, s'acaba la història d'aquesta actriu i model que va renunciar a la seva carrera per participar en la guerra. La seva història és la de molts altres voluntaris que estan combatent a Ucraïna.