El termòmetre de la farmàcia Buxó, al passeig de Pere III de Manresa, a les tres del migdia

Mor un nen de només 3 anys per un cop de calor a Espanya

El menut va ingressar a l’UCI el passat dissabte però els metges no van poder fer res per a salvar-li la vida

Tragèdia a Màlaga. Un nen de només tres anys ha perdut la vida després de patir un cop de calor. El menor havia ingressat d’urgència el passat dissabte, 28 d’agost, a l’hospital Matern Infantil de Màlaga en estat crític i va ser ingressat a l’UCI. Finalment, però, els metges no van poder fer res per a salvar-li la vida i va morir el passat diumenge, 29 d’agost.

La notícia l’avança el digital ‘Málaga Hoy’ i no han transcendit més dades sobre la mort del menut. Cal destacar, en aquesta línia, que la capital de la Costa del Sol ha registrat un cap de setmana especialment càlid.

L’Agència Estatal de Meteorologia, AEMET, va activar l’alerta groga per períodes pronunciats de calor en diversos punts de la regió. Finalment, doncs, a causa del fort augment de les temperatures, s’ha hagut de lamentar la defunció d’un nen de només tres anys anys.

Un dissabte fatídic

Dissabte va ser el dia D. Si bé és cert que els períodes de calor es van pronunciar durant tot el cap de setmana, també ho és que dissabte va ser el dia més càlid a la ciutat de Màlaga. De fet, els termòmetres van rondar en diverses zones fins els 40 graus.

La temperatura màxima es va registrar a la zona de Vélez-Málaga, pels volts de les 15.00 hores del dissabte. En aquest punt s’hi va registrar una temperatura rècord de 39,6 graus.

Estepona i la zona de l’Aeroport de Màlaga van apropar-s’hi amb temperatures de 37,7 i 37,6 graus respectivament.

Els símptomes letals dels cops de calor

Els símptomes dels cops de calor es produeixen, en molts casos, per la pèrdua de líquids i sals minerals necessàries per al funcionament de l’organisme.

En el cas dels nens, però, els cops de calor es poden produir de manera més ràpida i sense previ avís. Els símptomes en els més menuts van des de marejos a vòmits.

També es poden patir febres molt pronunciades —arribant a superar els 40 graus—, el pols molt accelerat, cefalea, taquicàrdies, mal de cap, pell envermellida, una acceleració del ritme de respiració, pell seca o sudoració excessiva i irritabilitat.

L’acumulació de factors pot acabar provocat el desmai. Aquest, de fet, és el principal signe de cop de calor en persones grans.

Com actuar si tenim un cop de calor?

Si hi ha la sospita, la resposta és clara: trucar al 112 o al número d’emergència local. Serà en aquest moment on els professionals sanitaris t’indicaran quins passos has de seguir per a poder salvar la situació.

Si ens trobem una persona que pateix un cop de calor, però, el primer que haurem de fer serà posar-la sota aixopluc i treure-li l’excés de roba.

En aquest punt, les alternatives són diverses: posa-la en una banyera amb aigua freda o una simple dutxa, ruixa-la amb una mànega de jardí o passa-li una esponja freda.

Mentre li llences aigua també pots ajudar-la amb un ventall. D’altra banda, altres solucions d’emergència al cop de calor són col·locar-li compreses de gel o tovalloletes humides al coll, axil·les i engonals.

La darrera solució —però no menys important— passa per cobrir la persona afectada amb llençols humits.

Finalment, si volem oferir begudes a l’afectat haurem de donar-li sempre aigua, a poder ser freda. Sempre haurem de descartar begudes ensucrades, ja que contribueixen a la deshidratació.

I si la persona perd el coneixement, s’haurà d’iniciar la reanimació cardiovascular.