Muntatge hospital i edifici

Mor una nena de 13 anys de càncer de mama després d'un greu error mèdic

La mare de Shiloh estava segura que la seva filla tenia càncer, però els metges no li van fer cas

Shiloh era només una nena de 13 anys que va morir a conseqüència d'un càncer de mama. Una malaltia que els metges no li van diagnosticar i l'error de la qual va acabar cobrant-se la vida d'aquesta nena.

Ningú va sentir les paraules de la mare que reclamava que la seva filla patia aquesta malaltia. Quatre mesos abans de morir, va arribar el diagnòstic, però ja era tard per a la jove. La patologia s'havia estès i no van poder fer res per salvar-li la vida.

Shiloh va morir per un error mèdic

La tragèdia de Shiloh s'ha donat a conèixer ara, però el cert és que l'infern va començar el març de 2021. Aquesta nena francesa que tenia aleshores 12 anys, va començar a experimentar certes molèsties al pit esquerre.

Li havien sortit uns granets molestos i la seva pell presentava una textura com de pell de taronja. A més, el seu pit li feia mal i el notava calent i inflat. Després de dir-s'ho a la seva mare, totes dues van decidir acudir al metge, al Centre d'Imatge de la Dona a Franconville, Val-d'Oise, França.

Un nen a un llit d'un hospital
Els metges van dir que no era càncer, sinó mastitis | Canva

La primera exploració del metge el va portar a diagnosticar-li mastitis, una inflamació del pit que sol ser benigna. La mare de la menor va sol·licitar una mamografia, però el facultatiu no ho va considerar pertinent. Era massa jove per pensar que Shiloh pogués patir càncer de mama.

A més, el metge li va explicar que a una edat tan primerenca no era recomanable aquesta radiació a menors de 30. Va tranquil·litzar la mare afirmant-li que el càncer de mama a aquella edat era inexistent i, pràcticament impossible.

Mà d'un nen ingressat a un hospital
Siloh va ser ingresada i li van administrar antibiòtics | iStockPhoto (AgFangl)

Setmanes després d'aquest primer diagnòstic, Shiloh no millorava i van anar a urgències. Sense palpar la zona, el doctor va reiterar que era mastitis, li va receptar antibiòtics durant 15 dies i la van derivar al dermatòleg.

Dos mesos després, la jove va començar a presentar dificultats per poder posar-se dreta per si sola i el seu pit va començar a supurar. Va ser llavors quan van decidir tornar-la a portar a l'hospital on la van deixar ingressada durant nou dies a base d'antibiòtics.

Ningú va fer cas a la mare de Shiloh

Diane, mare de l'adolescent, tenia clar que la malaltia de la seva filla no es devia a una mastitis. Alguna cosa no anava gens bé i era molt més greu del que els metges pensaves.

Per molt que va demanar que tinguessin en consideració la possibilitat que es tractés d'un càncer de mama, ningú no la va sentir. «Quan vaig dir que era càncer, em van dir "però senyora, càncer de mama amb 12 anys, no existeix"», recorda.

Infermer puxant un medicament
Quan Siloh va rebre quimioteràpia ja era massa tarda | iStockPhoto

Nou dies després d'haver ingressat, Shiloh va rebre l'alta hospitalària i va acudir a la cita amb el dermatòleg. Aquest va fer una biòpsia al juliol, un mes després del seu aniversari, el resultat del qual no va arribar fins a finals d'agost confirmant les sospites de la seva mare. La nena patia angiosarcoma de mama de grau II, un tipus de càncer que s'ubica a la mama.

Al setembre l'adolescent va començar el tractament de quimioteràpia, però ja era massa tard. La malaltia havia guanyat terreny aquests mesos d'espera i, tot i que va experimentar una lleugera millora, la menor va empitjorar.

Muntatge d'una foto d'unes mans i una d'un hospital
La nena va morir nou mesos després | Catalunya Diari

El 8 de desembre, Shiloh va morir a casa seva, nou mesos després del primer diagnòstic erroni dels metges. La família va quedar totalment destrossada i ara han decidit demanar als centres i als metges que la van atendre.

Estan convençuts que, si haguessin procedit correctament, la nena hauria superat la malaltia. «Existia la possibilitat que tirés endavant», assenyala Diane. «Malgrat que em prengui deu anys, aniré fins al final», recalca en un intent de fer justícia per la seva filla i evitar que altres famílies passin pel mateix.