Pla d'un helicòpter medicalitzat de l'Exèrcit espanyol sobre una esplanada

Mor una nena de 5 anys quan era evacuada per un helicòpter de l'exèrcit espanyol

La menor d'origen subsaharià feia 17 dies que hi era a la deriva en una pastera juntament amb dues persones més

Fonts policials i d'emergències han confirmat la mort d'una nena de 5 anys mentre era evacuada en helicòpter cap a Gran Canària. Es tracta d'una petita d'origen subsaharià que arribava en pastera a la costa espanyola.

La nena havia passat 17 dies al costat d'un home i una dona en una pastera, perduts a l'Atlàntic. Aquesta passada nit, l'Exèrcit va intentar traslladar-la a un hospital. Però, malauradament, va morir durant la maniobra a causa del mal estat en què es trobava.

Feia més de dues setmanes que les tres persones anaven sense rumb, fins que van ser socorreguts per un vaixell mercant. Una unitat de recerca i rescat de l'Exèrcit els va recollir i els va portar fins a l'Hospital Universitari Doctor Negrín de Las Palmas, a la mitjanit d'ahir.

? ÉS GRATIS: Encara no ens segueixes a l'INSTAGRAM del Catalunya Diari? Clica aquí, t'hi esperem.

La dona i la menor es trobaven en molt mal estat i van entrar en parada durant el vol. La dona va poder ser reanimada pels infermers militars, però la nena no va sobreviure als 500 quilòmetres de vol. En arribar, només van poder confirmar la seva mort.

Més de dues setmanes a la deriva

Es va materialitzar així el tràgic final d'un periple que va començar fa ja diversos dies en algun país del continent africà. Va ser ahir quan el vaixell mercant 'Cape Taweelah' va trobar el pot a la deriva, entre Nouadhibou (Mauritània) i Dakhla (Sàhara).

Mauritània i Sàhara són precisament dos dels punts més freqüents de sortida de pasteres i piragües cap a les Canàries. Es desconeix si havien sortit d'aquesta zona, o van partir d'un altre punt i van quedar arrossegats a la deriva pel corrent i el vent.

Quan van ser trobats, feia ja més de dues setmanes que hi eren al mar sense aigua ni menjar. La tripulació del vaixell va comunicar la incidència a Salvament Marítim, que va organitzar un dispositiu d'urgència des del port d'Arguineguín.

La intenció inicial era portar a les persones rescatades a terra ferma per via marítima en unes deu hores de navegació. Tenien previst arribar cap a les 12 de la nit, però l'operació va quedar avortada quan l'embarcació ja havia recorregut 160 quilòmetres.

Complicada operació de rescat

El vaixell de càrrega havia pujat a la coberta 35 persones amb vida, sis d'elles menors d'edat. També van notificar la presència d'un home mort, i altres en estat de gravetat. Així, l'operació de rescat es va convertir de sobte en una arriscada travessia.

Arran d'això va ser quan van avisar a les forces militars per evacuar una nena i una dona que estaven en pèssimes condicions. L'Exèrcit de l'Aire va enviar un helicòpter medicalitzat des de la Base de Gando (Gran Canària) i va intentar portar-les a l'hospital.

Finalment, l'aeronau va arribar a l'Hospital Doctor Negrín deu minuts abans de la mitjanit. Malgrat això, la nena ja havia mort a causa d'una parada cardiorespiratòria. En canvi, la dona va ser immediatament atesa en la Unitat de Cures Intensives (UCI).

La dona es troba en estat crític, mentre que l'home va ser traslladat a un altre hospital canari. Va finalitzar així una complicada operació de rescat que va poder salvar almenys la vida de la dona. Malauradament, la petita de 5 anys va morir i també una altra víctima, que s'afegeix al drama dels migrants.

Crisi migratòria a Espanya

Segons l'Organització Internacional de Migracions (OIM) i l'Alt Comissionat de Nacions Unides per als Refugiats (ACNUR), 160 persones han mort intentant arribar a Canàries en aquest primer semestre. És a dir, suposa un mort per dia.

Espanya fa diversos mesos que té una greu crisi migratòria a diversos centres geogràfics. Un d'ells és la frontera peninsular a Ceuta i Melilla, on el govern marroquí va provocar el caos fa algunes setmanes. Però, el punt calent segueix sent Canàries, amb l'arribada incessant de pasteres.

La crisi migratòria va tenir la seva culminació en l'amuntegament del port d'Arguineguín a finals de l'any passat. De fet, la ruta des d'Àfrica fins a Canàries es va reactivar fa un any, en plena pandèmia del coronavirus. Des de llavors hi ha hagut un flux de piragües sense precedents fins costes espanyoles.