Imatge de Noel Balsa.

Mor amb 15 anys Noel, el nen que va plantar cara al seu destí

Va liderar una campanya de recaptació de fons per a la investigació d'aquest càncer infantil

Noel Balsa ha passat la meitat de la seva curta vida lluitant contra un tipus de càncer cerebral anomenat medul·loblastoma. Va convertir la seva experiència en un impuls per a la investigació. El jove heroi de Betanzos (La Corunya) ha mort amb 15 anys envoltat pels seus, després d'una llarga i dura lluita.

La seva mort no ha estat en va perquè gràcies a la investigació que ha impulsat es podrà avançar en la cura d'aquest càncer infantil. En el seu cas, no es va arribar a temps, i fa uns mesos va entrar en una fase terminal irreversible. Noel ha mort en pau després de lluitar incansablement contra el seu destí.

Noel se n'ha anat, però ha deixat com a llegat el programa pioner que va aconseguir impulsar per a la investigació del medul·loblastoma. El nen va perdre el seu pare per una meningitis durant l'inici de la seva malaltia. Ara la seva mare Sonia viu una nova tragèdia, potser la més dolorosa.

Va lluitar des de petit contra l'adversitat

La història de superació de Noel Balsa arrenca amb uns estranys símptomes quan només tenia 8 anys. El nen sentia uns forts mals de cap que només se n'anaven quan vomitava. Al principi ho van atribuir a l'estat de nerviosisme del nen, que acabava de perdre el seu avi per un tumor renal.

Imatge de Noel Balsa somrient.
Noel va liderar la lluita contra la seva malaltia. | César Delgado
 

Tot i això, les proves mèdiques van donar-li el pitjor dels diagnòstics en detectar un tumor cerebral. Va iniciar llavors un periple d'operacions quirúrgiques i sessions de radioteràpia. Només uns mesos després, el seu pare Higinio va entrar en coma per una meningitis i va acabar morint.

Noel va haver d'afrontar la sobtada mort del seu pare quan les seves forces estaven al límit a causa de la radioteràpia. Així i tot, va aconseguir tirar endavant, i tot just quan semblava que el tumor estava desapareixent va arribar la pitjor de les notícies. Van trobar una metàstasi al cervell de Noel i tot va tornar al punt de partida.

La Fundació Cris contra el Càncer

Els experts van recomanar el trasllat de Noel a l'Hospital Niño Jesús de Madrid, on tenen una unitat especialitzada. Va participar en un assaig clínic amb l'esperança de deixar la malaltia enrere, però no va funcionar. Va ser llavors quan va aparèixer la Fundació Cris contra el Càncer.

L'equip del doctor Antonio Pérez Martínez havia ideat un programa de recerca que obria noves esperances per a la curació. Lluny de rendir-se, Noel va liderar la campanya per recaptar fons i finançar la investigació. Necessitaven ni més ni menys que 330.000 euros.

Noel va aconseguir el ressò mediàtic necessari per atraure les donacions solidàries i aconseguir la suma en només deu mesos. Es va aconseguir amb mercats ambulants, marxes solidàries, partits de futbol i altres esdeveniments. El petit heroi de Betanzos va aconseguir el seu objectiu, una segona oportunitat per viure.

Adeu al nen que va plantar cara a la mort

Gràcies a la solidaritat de tothom es va poder engegar el programa de recerca de l'Hospital La Paz de Madrid. No obstant això, ja era massa tard per a Noel. El seu cap ja no podia rebre més teràpies i operacions, i els doctors van anunciar a la família que entrava en una fase terminal.

Durant tots aquests mesos s'han preparat per al trist desenllaç, que finalment s'ha acabat produint. Tot i l'immens dolor, els queda la satisfacció de saber que el combat de Noel no haurà estat en va. Gràcies a ell, en un futur molts nens tindran la segona oportunitat que ell no va tenir.

Imatge d'un medul·loblastoma.
El medul·loblastoma és un tipus de tumor cerebral. | Salut i oncologia

 

Noel era aficionat als escacs i els videojocs, i la seva germana petita es va convertir en el seu fidel escuder durant els mesos de tancament. Els veïns el recorden passejant el seu gos Flash, tot i la debilitat que es manifestava a les cames. Una fortalesa que també va traslladar per desafiar el destí.

En els últims mesos i de forma desesperada, la seva família va intentar obrir algunes portes a l'estranger. Desafortunadament, el tumor va avançar més de pressa i va acabar guanyant la partida. Avui serà acomiadat en la intimitat, encara que el seu llegat romandrà més enllà de la seva mort.