Aquest dissabte, 10 de juliol, s'ha produït un nou ofegament mortal a les platges de Catalunya. Els fets han tingut lloc, concretament, a la platja de Santa Margarida, situada al terme municipal de Roses, a l'Alt Empordà. Pocs minuts després de la una del migdia, s'ha rebut l'avís que s'havia tret de l'aigua un home que es trobava inconscient a la sorra.
Mor un home de 71 anys i de nacionalitat espanyola en una platja de Roses
El servei de socorrisme present a la platja li ha començat a practicar les maniobres de reanimació necessàries. Després, el SEM els ha pres el relleu, però finalment l'operatiu ha estat infructuós i no s'ha pogut fer res per salvar-li la vida. La víctima és un home de 71 anys i de nacionalitat espanyola.
Al lloc s’han desplaçat dos unitats terrestres i un helicòpter del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM). Cal subratllar que en el moment dels fets la bandera que onejava en aquesta platja rosinca era la verda. Fins al lloc també s’han desplaçat efectius de la Policia Local i de la Guardia Civil, que s’encarreguen de les diligències.
Segons ha informat Protecció Civil, es tracta de la cinquena víctima mortal ofegada a les platges catalanes des que va començar la campanya el passat dimarts 15 de juny.
Un dispositiu per intentar salvar vides a la Costa Brava
Diverses platges de les comarques gironines tenen a la seva disposició tot just des d'aquest estiu un nou dispositiu de rescat que permet agilitzar el temps de resposta dels socorristes en casos d'ofegament. Es tracta d'una boia autoinflable més lleugera que els dispositius tradicionals i que els vigilants poden dur incorporada i lligada a la cintura. El sistema l'han ideat uns socorristes experts i el Centre d'Innovació i Desenvolupament de la UdG, amb el suport tècnic i econòmic de Dipsalut.
De moment, està disponible a les platges de Begur, Calonge, Sant Antoni (Baix Empordà), Cadaqués, l'Escala (Alt Empordà), Lloret de Mar i Tossa de Mar (Selva) i l'estany de Banyoles però ja s'ha ofert a tots els ajuntaments del litoral perquè l'incorporin.
"Aquests 30 segons són bàsics i poden pressuposar la diferència entre la vida i la mort", assegura un dels inventors del projecte i socorrista, Bartomeu Casellas. Això és precisament el que permet el nou dispositiu: reduir el temps de resposta, a banda del pes que suporten els socorristes a l'hora de fer rescats i la possibilitat de poder fer altres actuacions amb l'aparell incorporat.