El cantautor cubà Vicente Feliú va morir aquest cap de setmana passat durant un concert a l'Havana. El músic, de 74 anys, va patir un infart fulminant a l'escenari mentre assajava hores abans de l'actuació. El seu germà Santiago, també cantautor, va morir de la mateixa manera fa uns anys.
La notícia de la mort de Vicente Feliú ha causat una gran consternació a la cultura hispanoamericana. Va ser el fundador de la Nova Trova Cubana, un moviment artístic que va aglutinar figures tan assenyalades com Silvio Rodríguez. Entre les seves grans amistats hi ha cantants com Pablo Milanés i Luis Eduardo Aute.
La mort de Vicente Feliú va ser comunicada per la seva pròpia filla, Aurora dels Andes. De manera immediata van començar a arribar missatges de condol i admiració. El mateix president cubà, Miguel Díaz-Canel, va enviar un missatge d'afecte a la família i va destacar la «profunda lleialtat a la revolució» del cantant.
Feliú va morir tocant 'La Bayamesa'
Vicente Feliú era un dels pares de la Nueva Trova, un gènere musical emparentat amb la cançó protesta espanyola i llatinoamericana. La seva dimensió musical sempre va estar molt lligada al compromís polític. La seva desaparició ha estat un cop dur per als seus amics, però també per a l'esquerra cubana i internacional.
El cantautor va morir dalt de l'escenari fent el que li agradava més. Aquest dissabte passat tenia una actuació a la capital del país, l'Havana. Durant els assajos, i mentre tocava una versió contemporània de 'La Bayamesa', va caure fulminat per una fallada cardíaca. La seva filla Aurora va comunicar aquest fet, i va lamentar que Feliú «se'n va anar en tota la seva estatura i amb el cor més gran que el pit».
Les assistències mèdiques només van poder confirmar la mort de l'artista. De fet, un infart també va causar la mort del seu germà Santiago, el 2014, quan tenia 51 anys.
Connexió amb l'estat espanyol
Vicente Feliú va néixer a l'Havana l'11 de novembre del 1947. Des de be jove va començar a escriure cançons, i va començar a actuar al costat de figures com Silvio Rodríguez i Pablo Milanés. La seva aportació va ser fonamental per refundar la Trova Cubana, un gènere de cant testimonial amb accent polític.
Créeme: Silvio Rodríguez y Vicente Feliú
Mitjançant la cançó, Feliú es va convertir en un cronista de la vida política de Cuba i de Llatinoamèrica en general. La seva transcendència artística no es va quedar a l'illa, i aviat va començar a recórrer el món amb les cançons. També va visitar l'estat espanyol diverses vegades. A Espanya va fer també bons amics, com el cantautor Luis Eduardo Aute, amb qui va tenir una gran connexió humana i artística. El seu primer àlbum va ser Créeme, després del qual en van arribar una desena més.
Amic, company, germà
La Casa de les Amèriques, la seu presidencial del govern cubà, va reaccionar a la mort del cantautor amb un missatge a través de les xarxes socials. «Ets el nostre company, el nostre amic, el nostre germà. Aquí estaràs sempre. Aquesta serà sempre casa teva, bon viatge germà», escrivien. D'altra banda, el Centre de Música Popular de Cuba va lamentar que «ens serà molt difícil acostumar-nos a que no hi siguis, t'agrairem sempre els anys que vas dedicar a la música».
Un altre artista mort a dalt de l'escenari
La mort de Vicente Feliú recorda la mort de Bruce Hampton sobre l'escenari quan celebrava el seu setantè aniversari, el 2017. No són casos aïllats: hi ha un grapat de músics que han mort de la mateixa manera. Per exemple Papa Wemba, el rei de la rumba congolesa, va morir en plena actuació per una malària cerebral amb 66 anys.
Johnny Ace, una llegenda del 'rythm and blues', va morir al backstage jugant a la ruleta russa amb una pistola, l'any 1954. El 1972, el guitarrista Leslie Harvey va morir en tocar el micròfon amb les mans mullades. El 2004, Dimebag Darrell va ser assassinat a trets per un exmarine durant un concert.