Fernando Garfella en un rescat amb Open Arms

Mor amb només 31 anys el conegut submarinista Fernando Garfella

Era un dels documentalistes submarins més reconeguts del país

El documentalista Fernando Garfella Palmer va morir aquest diumenge, 9 d'agost, mentre realitzava una immersió aquàtica a Mallorca amb només 31 anys. Ell i un company van traslladar-se a la costa de Cala Estellencs, al nord de l'illa, però la seva parella, en veure que trigava molt a sortir de l'aigua, va donar la veu d'alarma.

Els serveis d'emergència van aconseguir treure el seu company de l'aigua i traslladar-lo en estat greu a l'hospital, però no van trobar Fernando, a qui van estar buscant fins a les set de la tarda, quan la falta de llum solar no permetia continuar amb la cerca.

Bussejadors del Grup Especial d'Activitats Subaquàtiques (GEAS) de la Guàrdia Civil han continuat la cerca aquest dilluns amb un altre equip desplaçat des de Madrid, quan finalment han trobat el cos de Fernando. 

El seu company va ingressar en estat greu a l'hospital després d'haver intentat ajudar el seu amic. En mirar de salvar-lo, va sortir de forma precipitada del fons marí, patint una descompressió que va fer que l'haguessin de ficar en una cambra hiperbàrica per recuperar-se. 

Fernando Garfella, un documentalista per salvar el medi marí de les Balears

Fernando Garfella era un documentalista que treballava, amb la seva pròpia productora, Mallorca Blue, per denunciar atemptats mediambientals contra la fauna submarina de les Illes Balears. De fet, ha estat la mateixa productora qui ha anunciat la seva mort a través de les xarxes socials: «Hem perdut una persona excepcional, el mar perd un gran aliat i Mallorca un realitzador submarí amb una mirada artística única».

«Un amant i defensor del mar que col·laborava amb diferents ONG's i organitzacions ecologistes del mar i que va impulsar i promoure la nova Reserva Marina del Freu de Sa Dragonera. Amb els seus vídeos va aconseguir apropar el mar a la societat», han explicat al seu canal de Facebook.

La seva mort ha provocat una gran onada de missatges de consol de moltes personalitats de les Balears però també d'institucions i organitzacions que havien treballat amb ell. Oscar Camps, fundador d'Open Arms, és un dels que ha lamentat la seva mort a través de les xarxes i han anunciat que una de les seves llanxes de rescat portarà el seu nom.