Almudena Grandes

Mor Ximena, la neta d'Almudena Grandes, 15 dies després de néixer

Luis García Montero ha perdut la seva dona, el seu pare i la seva neta en només vuit mesos

Diuen que les desgràcies mai no venen soles, i la família d'Almudena Grandes ho està vivint a la seva pròpia pell. L'escriptora madrilenya va morir el 27 de novembre del 2021 amb 61 anys víctima d'un càncer. Vuit mesos després ha mort la seva neta Ximena, de dues setmanes de vida.

Segons avança 'El Español' , la criatura morta era filla d'Elisa, l'única filla en comú d'Almudena Grandes i Luis García Montero. Almudena tenia un altre fill d'un matrimoni anterior, Mauro, i Luis García Montero, una filla, Irene. Tots cinc formaven una família ben avinguda el pilar de la qual era Almudena Grandes.

El poeta Luis García Montero ha hagut de lluitar durant tots aquests mesos contra el dolor per la pèrdua de la dona. Ell mateix va reconèixer que li costava molt fer front a la situació. Fa poc va haver de bregar amb la mort del seu pare, i ara ha rebut aquest nou i dur cop.

Luis García Montero, enfonsat

Luis García Montero, director de l'Institut Cervantes, ha perdut en només vuit mesos tres éssers molt estimats. Després de la mort de la seva dona i del seu pare, ha hagut de fer front també a la pèrdua de la neta. Ximena va morir 15 dies després de néixer per unes complicacions de salut.

Família García-Grandes
Almudena i Luis amb la seva filla Elisa i el seu gendre | ARCHIVO

Ximena era filla d'Elisa García Grandes, l'única filla en comú que van tenir Almudena i Luis. Elisa va arribar a la família composta per la parella i els seus dos fills fruit de relacions anteriors, Irene i Mauro. La mort de l'escriptora d'El corazón helado va suposar un cop dur per a la família.

«La meva neta va morir 15 dies després de néixer, també l'amor de la meva vida, però la meva filla viu i resisteixo», va comentar l'escriptor. «Tot va passar de pressa», va afegir, «el dolor és fulgurant fins que es fa sostingut, espès, inexplicable». El poeta està ara centrat a cuidar la filla i la família.

Elisa, la polèmica filla del matrimoni

Els Garcia-Grandes formaven una família molt ben avinguda, però també una molt atípica. Almudena i Luis es van destacar per ser escriptors progressistes, i de fet ella va esdevenir la veu de l'Espanya republicana. Per això va sorprendre tant que la seva filla aparegués en públic com a militant falangista.

Almudena Grandes va mostrar en més d'una ocasió el seu suport a Izquierda Unida, mentre que Luis García Montero va militar des de jove al Partido Comunista de España. Tots dos eren obertament d'esquerres. Però la seva filla és casada amb Fernando Maqueda, membre de la Falange Española.

Ell va ser cap de les joventuts i ella va arribar a ser el número 4 de la llista electoral per Madrid. Elisa és estudiant de Filosofia, especialitzada en Escolàstica, i treballa en una editorial com a traductora. Poc abans d'acomiadar per sempre la seva mare havia rebut la bona nova de la seva futura maternitat.

Llibre dedicat a Ximena

Luis García Montero acaba de treure el llibre Prometeo on aprofundeix sobre la rebel·lia d'aquest mite clàssic. L'obra porta una dedicatòria especial per a la seva neta, Ximena, que segons explica ell mateix va morir al cap de quinze dies de néixer. «Jo tinc tres fills, i la necessitat de continuar pensant en el futur», afirma.

«La meva filla va tenir un problema, la nena va néixer i els metges van intentar mantenir-la viva, però va morir al cap de 15 dies», explica més detalladament. «Ha mort l'amor de la meva vida i ha mort la meva neta, però viu la meva filla i resisteixo». L'autor afirma que està bolcat en la cura d'Elisa.

Quan era adolescent, la filla d'Almudena i Luis va passar per una clínica de desintoxicació per la seva addicció a les drogues. Va ser l'època en què flirtejava amb els radicals del Rayo Vallecano i els red skinheads. Després de sortir de la clínica va protagonitzar una campanya de l'ajuntament contra les drogues i es va passar a la Falange.

Amb el record d'Almudena present

Les desgràcies de la família van començar un any abans de la mort d'Almudena, quan van detectar-li el tumor maligne. L'escriptora va desaparèixer del món públic, tot i que no va anunciar que tenia càncer fins passats uns mesos . Va ser a l'octubre del 2021, poques setmanes abans de morir.

Luis García Montero
Luis García Montero acaba de treure el llibre Prometeo. | Cedida
|

La mort d'Almudena Grandes va ser un cop dur per a la família, però també per als seus seguidors. Luis García Montero reconeix que l'afecte de la gent l'ha ajudat a tirar endavant: «Ens ha consolat l'afecte que Almudena ha despertat entre els lectors i els clubs de lectura».

La família ha viscut de prop també la polèmica pel seu nomenament com a filla predilecta de Madrid. Els sectors de la dreta, amb el PP al capdavant, es van oposar al reconeixement de l'artista per motius ideològics. Però fa pocs dies es va fer la proclamació entre aplaudiments al Teatro Español.