Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Fotomuntatge de la cantant Hanka Horká i un hospital

Mor de coronavirus una cantant que es va contagiar expressament per tenir el certificat

Hanka Horká es va negar a vacunar-se i s'havia exposat voluntàriament a ser contagiada després de conviure amb normalitat amb dos positius

Hanka Horká ha mort als 57 anys després d'haver contret el coronavirus de manera deliberada. La raó que la va portar a voler contagiar-se voluntàriament va ser obtenir el passaport covid sense haver de vacunar-se, segons ha informat la família.

Horká estava casada i residia a Praga. Era la cantant del grup folk suec 'Asonance', el qual ja era conegut al seu país per la seva postura antivacunes, igual que la mateixa cantant. Després de contraure el coronavirus, Hanka Horká va presumir del seu contagi a les seves xarxes socials.

El fill de la cantant, Jan Rek, ha confirmat a la ràdio pública 'iRozhlas.cz' que el contagi d'Horká va ser deliberat. El noi va explicar que la seva mare es va negar a vacunar-se i s'havia exposat voluntàriament a ser contagiada de coronavirus. Tant ell com el seu pare estan vacunats, però van contraure el virus abans de Nadal, segons informa 'France Presse'.

Imatge de Hanka Harká somrient i amb una rosa a la mà
Hanka Horká no va voler vacunar-se i es va exposar a contraure el virus voluntàriament | FACEBOOK: HANKA HORKÁ

«El meu pare i jo vam estar malalts durant tres dies; la meva mare ho va estar cinc», assenyala Rek. «Ella va decidir viure normal amb nosaltres i va preferir contraure la malaltia abans que ser vacunada», continua explicant el fill. Així, Hanka Horká va preferir no aïllar-se mentre ells eren positius, contraient així de forma voluntària el coronavirus.

Al principi, ella es va fer una prova diagnòstica i va donar negatiu després del contacte amb ells. Tot i això, passats uns dies es va fer una altra prova i finalment es va contagiar, segons explica el seu fill.

Mor després de tenir problemes respiratoris

La mort de la cantant va tenir lloc després d'una passejada amb la família, però quan va tornar, va començar a fer-li mal l'esquena i a sentir-se indisposada. Arran del seu malestar, la van ficar al llit al llit, on va començar a patir problemes respiratoris, símptoma comú del coronavirus, i en qüestió d'uns deu minuts aparentment es va ofegar. El seu fill assenyala que Horká va donar positiu a l'última PCR a què es va sotmetre.

Un periodista va arribar a preguntar-li a Jan Rek quanta certesa té que la mort de la seva mare es degui realment a la contracció del coronavirus. «El que li ha passat no s'assembla a res més», va respondre el jove. Rek va apuntar a més que l'estat de salut de la cantant va anar empitjorant la setmana passada fins a la mort.

Hanka Horká dins d'un estudi de gravació
Hanka Horká va sentir problemes respiratoris i va acabar afogant-se després d'un passeig familiar | FACEBOOK: HANKA HORKÁ

La família assenyala el moviment antivacunes

El fill d'Hanka Horká considera que les figures del moviment antivacunes tenen «sang a les mans», ja que van convèncer la seva mare de no vacunar-se. «Sé exactament qui va forjar la seva opinió (...) M'entristeix que hagi cregut més en aquestes persones estranyes que en la seva família. No va ser només desinformació total, sinó també opinions sobre la immunitat natural i els anticossos creats en contraure la malaltia», ha lamentat Jan Rek.

Després de la mort de la cantant, Rek va publicar una sèrie de comentaris a les xarxes socials en què agraïa, de manera sarcàstica, figures com a Jaroslav Dušek, Daniel Land o Soňa Peková, per haver-se emportat la seva mare.

Soňa Peková és una genetista molecular que assegura que la vacunació contra la covid és «absurda» i que els txecs van perdre la llibertat «enganyats» pel Govern. Tan sols dos dies abans de morir, Hanka Horká havia escrit a xarxes socials: «Vaig sobreviure. Així que ara hi haurà teatre, sauna, concert, sauna i un viatge urgent al mar».

A la República Txeca cal tenir una certificació de vacunació o de la recent recuperació del coronavirus per poder accedir a tots els llocs culturals i esportius, i també a bars i restaurants.