Muntatge fotogràfic del centre de menors de Valladolid i alguns policies.

Mor un noi de 14 anys en un centre de menors d'Espanya: ho investiguen

Els professionals del centre defensen una actuació correcta després d'un episodi de conducta violenta

La Policia Nacional investiga la mort d'un adolescent de 14 anys al Centre Regional Zambrana per a Menors Infractors de Valladolid. El succés està envoltat de la polèmica, ja que el menor ha mort després de ser reduït per la seguretat del centre. El fet va venir precedit per un episodi de conducta violenta.

La conselleria de Família de la Junta de Castella i Lleó ha confirmat la mort del menor i ha avançat que hi ha una investigació en marxa. La víctima és un jove de Tunísia que patia problemes cardíacs. Ara estan esperant els resultats de l'autòpsia, que ajudarà a aclarir el succés.

Els professionals del centre creuen que l'actuació va ser correcta i que el tràgic desenllaç ha estat un accident. Tot i això, el cas està en mans de la policia, que haurà de determinar responsabilitats si n'hi hagués. La conselleria ha traslladat el condol als familiars de la víctima.

Precedit d'una agressió

L'adolescent va arribar al centre de menors de Valladolid el 25 de gener, procedent de Suïssa. Allí havia estat sotmès a una cirurgia abdominal i, a més, patia problemes de cor. A finals de novembre de l'any passat va ser acollit al Centre José Montero i va quedar sota custòdia de la Junta de Castella i Lleó.

Centre de menors Zambrana, a Valladolid
Centre de menors Zambrana, a Valladolid. | AQ 

El menor va passar més tard al Centre Zambrana. El motiu del canvi de centre va ser la seva reiterada conducta violenta, amb insults, amenaces i agressions. Allà va romandre fins que ahir a la nit es va desencadenar el tràgic succés.

Cap a les 22:00 hores el noi va protagonitzar un nou episodi d'agressions contra el personal i les instal·lacions. Els professionals del centre es van veure obligats a reduir-lo i van utilitzar les tècniques de contenció física i mecànica, com ara posar les esposes a l'agressor.

Tot apunta a una mort accidental

Un cop reduït, es van adonar que no reaccionava i van avisar el 112 mentre intentaven reanimar-lo. Quan van arribar els equips d'emergència només van poder certificar-ne la mort. El fet va ser posat en coneixement de l'autoritat judicial i a la fiscalia a les 22:15 hores.

També van relatar els fets als responsables de la Gerència de Serveis Socials, a la policia i al metge forense. El Jutjat de Guàrdia va iniciar diligències seguint el marc d'actuació en aquests casos, ordenant la investigació corresponent. La policia judicial s'ha fet càrrec de les indagacions.

El cos del menor va ser traslladat a l'institut anatòmic forense per fer-li l'autòpsia, que aclarirà les circumstàncies de la mort. Inicialment es barreja la mort accidental per error cardíac en una situació d'extrema tensió. La patologia prèvia del noi seria un element determinant a les conclusions.

Investigació de la conselleria

La conselleria de Família ha anunciat que també obriran una investigació interna per esbrinar què ha passat. Per ara, la institució s'ha limitat a traslladar la versió dels professionals i educadors del centre. Segons expliquen, l'actuació va ser correcta tenint en compte els antecedents violents del menor.

La conselleria també ha confirmat que el menor havia protagonitzat fins a cinc agressions violentes durant la seva estada al Centre Zambrana. La mare del menor viu a Tunísia i el pare a Sicília, Itàlia. Serveis Socials s'han posat a la disposició de la família per gestionar la repatriació de les restes.

El Centre Zambrana de Valladolid és un centre de menors amb mesures d'internament imposades pels jutjats de menors. El centre funciona en coordinació amb jutges, fiscals i policia i coopera amb les conselleries d'Educació i Sanitat. El seu objectiu és prestar l'atenció necessària als menors interns.

Els interns fan activitats formatives, educatives i esportives. Estan en règim d'internament derivat de les mesures judicials en funció de la gravetat del delicte comès. Juntament amb el compliment d'aquestes mesures, reben atenció mèdica, psicològica, social i educativa per al desenvolupament correcte.