Muntatge fotogràfic d'un llit amb sang i Juan Manuel, marquès d'Urquijo

Mor Juan Manuel, el marquès d'Urquijo: el sagnant crim que va marcar la seva vida

L'1 d'agost de 1980 els seus pares van ser assassinats d'un tret al cap

Juan Manuel de la Sierra, marquès d'Urquijo, ha mort a conseqüència del coronavirus a l'edat de 64 anys. El sisè marquès d'Urquijo va ingressar a l'hospital amb patologies prèvies i la infecció va derivar en una broncopneumònia. Finalment ha mort a Madrid, on estava ingressat.

Juan Manuel vivia a cavall entre Madrid i Panamà, on tenia moltes de les seves inversions. Va estar casat amb Rocío Caruncho Fontela, amb qui va tenir un fill i una filla. El matrimoni es va separar, però mantenien una bona relació i compartien el mateix habitatge a Somosaguas.

Imatge de la família del marquès d'Urquijo
Juan Manuel, el marquès d'Urquijo, amb la seva família | Arxiu

La casa de Somosaguas va ser precisament l'escenari del sagnant crim que va marcar la vida de Juan Manuel. L'1 d'agost del 1980 van matar els seus pares María Lourdes i Manuel, de qui va heretar els títols. El crim dels marquesos d'Urquijo va causar una gran commoció a la societat espanyola.

El crim dels marquesos d'Urquijo

L'1 d'agost de 1980, els marquesos d'Urquijo van ser assassinats mentre dormien a casa seva a Somosaguas. María Lourdes i Juan Manuel van rebre un tret a boca de canó al cap. La imatge dels cadàvers va aparèixer a tots els diaris i va deixar la societat espanyola en xoc.

Imatge dels cadàvers dels marquesos d'Urquijo a una revista de la premsa de l'època
Les fotos dels cadàvers van aparèixer a tota la premsa | Arxiu

A més a més, el crim va estar envoltat d'un gran misteri i les incògnites continuen obertes 42 anys després. Els dos fills dels marquesos d'Urquijo, Myriam i Juan Manuel van quedar traumatitzats per sempre. Ell va heretar el títol i va intentar allunyar-se el màxim possible del focus mediàtic.

Juan Manuel i la seva dona Rocío van compartir durant molts anys el domicili on anys enrere havia tingut lloc el crim. El marquès va heretar la casa, propietat dels seus pares, i la va posar a nom d'una de les seves empreses a Panamà. Només hi residia quan tornava dels seus viatges a Centreamèrica.

Traumatitzats per l'assassinat

Juan va heretar la propietat, ja que la seva germana Myriam era incapaç de pujar al pis de dalt, on va tenir lloc l'assassinat. «Jo no he pogut tornar a pujar aquestes escales, quan ho intento l'olor de sang torna a apoderar-se de mi», va explicar ella mateixa al llibre de les seves memòries.

Després de l'assassinat dels seus pares, Myriam i Juan Manuel van experimentar destins diferents. A ell li van anar bé els negocis i va aconseguir una posició econòmica pròspera, però en canvi va fracassar en el seu matrimoni. En canvi, la marquesa va contreure molts deutes i tots els negocis que va emprendre van naufragar.

D'alguna manera, Juan Manuel va arrossegar el trauma de l'assassinat dels seus pares tota la vida i això va condicionar també el seu matrimoni. Tot i això, Rocío va ser sempre el seu gran puntal al costat dels seus fills, i fins i tot després de la separació va seguir donant-li suport. Ara, malauradament, el marquès ha mort 42 anys després del crim.

Qui va matar els marquesos d'Urquijo?

La justícia va atribuir el crim dels marquesos d'Urquijo al seu exgendre Rafael Escobedo. Va estar casat amb Myriam de la Sierra i es van divorciar poc abans de l'assassinat. Ell culpava els seus sogres del seu fracàs matrimonial, i segons el jutge això va ser el que va motivar la seva set de venjança.

Segons la justícia, Rafael va cometre el crim «sol o en companyia d'altres», però la sentència deixava moltes preguntes sense respondre. De fet, el cas va estar ple d'irregularitats des del començament. Els cadàvers havien estat rentats abans que arribés la policia, i l'arma del crim mai va aparèixer.

Però, per si no n'hi hagués prou, Rafael Escobedo es va suïcidar a la presó quan estava a punt de confessar tot el que va passar aquella nit. Això va disparar les teories de la conspiració al voltant de l'assassinat. La tragèdia dels Urquijo segueix ara amb la mort de Juan Manuel, i ja només en queda Myriam.