El món de la música acomiada al vocalista i bateria gallec Jaime Mateo, mort de forma prematura amb tan sols 41 anys. L'integrant d''Os Amigos dos Músicos' va morir sobtadament d'un infart diumenge passat a la seva localitat d'Ourense. Ara, molts músics del panorama musical gallec han transmès el seu condol a través de les xarxes socials.
Jaime Mateo era vocalista i bateria del conegut grup 'Os Amigos dos Músicos' i, a més, era membre de la banda 'O Sonoro Maxín'. Caracteritzat per ser una persona molt activa a les iniciatives culturals de la ciutat, va participar en nombrosos projectes musicals, motiu pel quall les reaccions a la seva mort no han trigat a arribar.
El músic va morir d'un infart fulminant a casa seva, a Ourense, diumenge passat. A través d'aquest missatge s'acomiadava de Jaime el grup 'Deleite': «Un talentíssim artista indispensable a l'escena musical gallega». «El meu cor atapeït i la meva mà amb tots ells, fins aviat, Jaimito», escrivia Guadi Galego.
Dur cop
Jaime Mateo era una reconeguda figura del pop a Galícia i va demostrar el seu talent en diversos projectes musicals, sobretot a 'Os Amigos dos Músicos', on les seves cançons reflecteixen els trets culturals de la seva pròpia terra. A més a més, la SGAE s'ha fet ressò de la seva mort, i l'ha definit com a «un autor imprescindible».
Diumenge passat les trucades telefòniques van començar a difondre la notícia entre els principals representants de l'escena musical gallega. I és que havia mort Jaime Mateo, un dur cop que va ser rebut amb dolor i incredulitat. Només tenia 41 anys, i la mort li va sobrevenir en el millor moment de la seva carrera, el de la maduresa.
A més de destacar el seu talent musical, els que el van conèixer, n'és un exemple Carlos Rego, valoren el seu activisme cultural a la ciutat d'Ourense. Aquest escrivia a 'la Voz de Galicia' que el músic era «d'aquells que fan ciutat sense fer soroll, que escullen fer i no aparèixer», ressaltant així la bona feina i la modèstia com les seves principals virtuts.
Un artista imprescindible
L'artista gallec va començar els seus primers passos al teatre, però no va trigar a fer-se un nom a l'escena musical local. Destacava principalment per la seva versatilitat, ja que era capaç de compaginar la música amb altres disciplines com ara la ràdio o la professió de DJ. Però la seva gran contribució ha estat a la música, especialment en el gènere pop.
Va començar al grup 'Lamatumbá', del qual va néixer 'O Sonoro Maxín', 'Emilio José' i 'Os Indígenas'. Últimament, però, s'havia endinsat en terrenys més experimentals amb projectes com a 'Mounqup' i 'Las Cruzes', cosa que anava d'acord amb el seu esperit curiós i els gustos eclèctics, que no coneixien fronteres.
De ment oberta i naturalesa creativa, Jaime Mateo no es va tancar a cap estil i va intentar sempre enriquir el seu talent artístic. I on millor va poder reflectir tot el seu talent va ser al grup 'Os Amigos dos Músicos', segons Rego «un d'aquests estranys grups locals que transcendeixen els límits de la ciutat».
En aquest grup va ser compositor, vocalista i bateria, l'autèntica ànima de la banda. Marcava el ritme amb la percussió alhora que s'encarregava de la veu a les principals cançons. El seu pas per la música deixa temes inesborrables com a 'Pavillón dos Remedios', però també la seva bondat i generositat.
Va morir Carlos Marín
La notícia de la mort de Jaime Mateo coincideix amb la mort de Carlos Marín, baríton espanyol conegut per pertànyer al grup 'Il Divo'. El cantant va morir en un hospital de Manchester després d'uns quants dies ingressat per problemes respiratoris. De fet, Carlos havia contret el coronavirus, i el seu estat va empitjorar ràpidament fins a entrar en coma induït.
Ara, la música espanyola és de dol per la mort de dues figures indispensables, referents cadascun en el seu gènere. Jaime Mateo i Carlos Marín han mort molt joves: 41 anys el primer, 53 el segon.