Fotomuntatge d'una taula d'un restaurant i Yrma Lydya

Mor assassinada pel seu marit després de deixar un estrany missatge a les estovalles

Yrma Lydya va tenir temps d'escriure unes paraules que ara la policia està intentant desxifrar

Mèxic segueix commocionat per l'assassinat a trets d'Yrma Lydya, una cantant de 21 anys, en mans del seu marit. Jesús Hernández Alcocer, advocat de 79 anys, va obrir foc al restaurant on era amb la seva dona. Allà mateix, la policia va trobar un misteriós text a les estovalles de la taula.

Segons sembla, just abans de morir, la víctima va escriure unes paraules amb què semblava voler transmetre algun missatge. La Fiscalia de Mèxic té en poder seu aquest missatge escrit a mà, amb diverses frases i tatxons. Pot ser una pista clau per encaixar les peces del crim de violència de gènere.

El que se sap de moment és que Yrma i el seu marit es trobaven en un restaurant de la Ciutat de Mèxic quan van iniciar una discussió. En un moment donat ell va treure una pistola i va disparar a la cantant provocant la seva mort. Tot i que l'assassí va intentar fugir, va acabar detingut per les forces de l'ordre.

La principal hipòtesi de la investigació

La policia investiga ara l'assassinat d'aquesta famosa cantant mexicana a mans del seu marit 58 anys més gran que ella. La principal hipòtesi és que ella li va transmetre la seva intenció de divorciar-se, i ell va respondre assassinant-la. Una de les proves podria ser el que ella va deixar escrit a les estovalles.

Fotomuntatge de Jesús Hernández i la seva dona Yrma Lydya
Jesús està acusat de la mort de la seva dona Yrma | Catalunya Diari

L'Universal ha revelat en exclusiva el contingut del missatge manuscrit a les estovalles de la taula del restaurant. S'hi poden llegir coses com a «l'inici» i «començar cada dia», i paraules soltes com «diabetis», «deshonest» i «sang». Amb aquestes pistes intenten recompondre la història del crim.

El missatge ve acompanyat d'un dibuix misteriós i uns gargots, que ara hauran de desxifrar. Semblen les notes escrites per algú que es troba en una situació de molts nervis o de molta pressió. La qüestió ara és si volia dir alguna cosa amb aquestes paraules, abans de ser assassinada.

Presó provisional per al presumpte assassí

Segons la investigació, Yrma Lydya i el seu marit Jesús Hernández Alcocer estaven tractant temes sobre la seva separació. Això va desencadenar una baralla a crits, que l'advocat va finalitzar amb tres trets sobre la seva dona. El tercer tret el va efectuar a boca de canó al cap provocant directament la seva mort.

El cos de la jove va quedar recolzat sobre la cadira mentre el seu assassí intentava escapolir-se amb el seu guardaespatlles. Finalment va ser interceptat i posat a la disposició de la justícia, que l'acusa de feminicidi. L'arma del crim va desaparèixer misteriosament, i ara intenten descobrir el seu parador.

L'advocat assegura que ell no la va matar i va atribuir el crim a un grup organitzat que els estava extorsionant. Després d'escoltar les seves excuses, el jutge va decidir el seu ingrés a la presó provisional a l'espera que se celebri el judici. De moment, les autoritats se centren ara a trobar proves incriminatòries.

La seva darrera cançó

Yrma Lydya Gamboa neix fa 21 anys a Ciutat de Mèxic i comptava amb una dilatada trajectòria artística. Es va formar com a ballarina quan era una nena i va entrar a formar part de la Companyia Nacional de Dansa. A més a més, va participar en una desena de telenovel·les i d'altres obres de teatre.

Pla general de la cantant Yrma Lydya
Yrma Lydya tenia una gran trajectòria artística | Arxiu

Yrma també va aparèixer en diversos programes de televisió on es va fer famosa com a cantant. Es va especialitzar en la música tradicional mexicana, amb referents com a Agustín Lara i José Alfredo Jiménez. Així mateix, va ser reconeguda amb el Premi Nacional de Cultura, atorgat pel Senat de la República.

Un dia abans del seu assassinat, la cantant va fer la que seria la seva última interpretació. La va fer en un local on va entonar amb molt de sentiment la cançó 'Mucho corazón', sense saber que era l'última que cantaria. A la nit següent, el seu marit la va matar convertint-se en un nou cas de violència de gènere.