Els Mossos consideren «un fet aïllat» l'atac terrorista a Cornellà

S'ha optat per reforçar la seguretat de les comissaries catalanes a causa d'un atemptat que consideren «sense estructura» i amb la «policia com objectiu»

Minuts després de la reunió del Gabinet de Coordinació Antiterrorista amb el president Quim Torra, els Mossos d’Esquadra han comparegut en roda de premsa per explicar que l'atac terrorista d'aquest matí a Cornellà es tracta d’un fet «aïllat i l’objectiu terrorista era la policia». Son les informacions que han pogut concloure després de les primeres investigacions que s'han iniciat després de l'atac d'un home amb un ganivet a la comissaria dels Mossos d'aquest municipi del Baix Llobregat.

En aquest context, el cos remarca que han confirmat la identitat de l'agressor —que no tenia antecedents penals, tot i que manca recollir informació a nivell internacional sobre l'individu abatut; una informació que pot durar dies— i asseguren que feliciten la ràpida reacció policial a l’hora de neutralitzar aquest atac. Tots els agents d’aquest país han de vetllar per la seva autoprotecció i estar pendents que no es torni a repetir un atac d’aquestes característiques». Miquel Esquius, cap del cos, ha assegurat que la reacció de la mossa davant de l'atacant ha estat «proporcionada».

El terrorista no tenia armes ni explosius a casa

Durant l'escorcoll no s'han trobat armes ni tampoc explosius. El comissari Comes, cap de la Comissaria Superior de Coordinació Central, responsable de la lluita antiterrorista, ha explicat que tot i que creuen que és un fet aïllat, és a dir, sense cèdula ni estructura, la policia considera que es tracta un atemptat terrorista per com s'ha succeït l'atac. L'home ha entrat amb un ganivet de grans consideracions, ha fet un crit invocant Al·là i el seu objectiu clar eren agents de policia.  L'anàlisi de la informació que els Mossos han trobat a casa del presumpte terrorista després de més de cinc hores d'escorcoll s'haurà d'analitzar. Comes ha explicat que s'han trobat suports digitals que caldrà analitzar amb calma.

El precinte policial que els Mossos han col·locat als exteriors de l'edifici on vivia el presumpte terrorista
El precinte policial que els Mossos han col·locat als exteriors de l'edifici on vivia el presumpte terrorista | Guillem RS

No tenia problemes psicològics

Cal recordar també que els Mossos han insistit a comentar que l'agressor no tenia problemes psicològics. La seva dona, finalment, tampoc ha estat detinguda. Tot i això, els responsables de la investigació, pel secret de sumari, no han volgut donar detalls sobre la declaració de la dona, que s'ha produït a la comissaria de Cornellà durant el matí. S'espera que sigui traslladada també a Madrid, a l'Audiència Nacional, que ha assumit la invetigació de l'atac terrorista d'aquest matí a Cornellà. Els Mossos sí que han confirmat que la parella del presumpte terrorista no s'ha detingut i que tampoc hi ha cap altra persona relacionada amb l'atac detinguda.

La direcció de la Policia ha demanat als seus agents reforçar les mesures d'autoprotecció, les que ja s'havien activat arran del nivell 4 d'amenaça antiterrorista. El cap del cos, però, ha demanat que els comandaments llegeixin les mesures als inicis dels torns policials i que els agents els tinguin molt presents. Miquel Esquius no amaga que els Mossos, com la resta de policies, són objectius dels terroristes.  El director general de la Policia, Andreu J. Martínez, ha assegurat que han convocat als sindicats dels Mossos per avaluar les mesures de protecció de les comissaries i analitzar l'actual situació.