Nova alerta per als clients de CaixaBank. Els Mossos d'Esquadra han avisat d'una nova estafa via SMS que suplanta l'empresa per accedir als comptes dels clients. La nova campanya de ciberdelinqüència pretén obtenir dades sensibles del banc, amb les quals també es pot accedir als fons dels clients. Per això mateix, els Mossos demanen màxima atenció i precaució als clients de CaixaBank.
El cos policial, que no és la primera vegada que avisa sobre un frau de característiques similars, ha volgut mostrar un exemple d'aquest frau. En un missatge a les xarxes, alerten que «torna l'allau de missatges que t'envien suplantant una altra entitat, en aquest cas CaixaBank». «Elimina'ls i, sobretot, no segueixis l'enllaç ni donis les teves dades personals», han avisat els Mossos d'Esquadra a les xarxes.
El missatge que els estafadors envien als dispositius mòbils diu el següent: «Estimat client, la seva targeta ha estat desactivada per la seva seguretat li preguem que completi la següent actualització». Finalment —aquí és on es pot comprovar l'estafa, ja que és una pràctica habitualment utilitzada pels estafadors— es remet l'usuari a accedir a 'seguridad4caixa.chocek.com'.
Una estafa més
És del que es tracta: una estafa més. Per a més inri, a les sis línies que conté l'SMS ja es poden detectar diverses característiques pròpies d'aquests fraus. El missatge, molt concís, conté faltes d'ortografia i un enllaç a una pàgina no oficial. A més, tampoc és comú que els bancs facin evident la seva necessitat d'urgència via SMS. En aquest cas, el mètode utilitzat pels delinqüents és l''smishing', a través del qual envien missatges curts de SMS o de Whatsapp per aconseguir confondre el client final.
De fet, no és el primer cop que un cos policial espanyol alerta sobre aquestes estafes, ja que moltes entitats bancàries han estat víctimes de fraus com aquest, especialment, després de la fusió de CaixaBank amb Bankia. Per això mateix, la policia demana que els usuaris desconfiïn sempre de tots aquells missatges bancaris que no arribin pels canals oficials. A més, segons recull 'La Vanguardia', l'Institut Nacional de Ciberseguretat (Incibe) insisteix en un missatge: «Missatges curts, problemes grans».
Els estafadors, sempre més enllà
L'element més característic d'aquestes estafes és l'enginy que tenen darrere, ja que utilitzen des de fraus relacionats amb CaixaBank fins a sèries de televisió com 'El Joc del Calamar' de Netflix. Sí, un grup d'estafadors es va inventar una targeta similar a la que apareix a la sèrie amb un codi QR a la part posterior. En ser escanejat, l'enllaç redirigeix a un portal comercial sense perill aparent en termes de seguretat, segons la Policia Nacional.
Cal destacar que aquesta no és la primera estafa relacionada amb codis QR. Pràcticament cada dia, els policies avisen a través de les seves xarxes socials de totes les estafes que surten a la llum, i ho fan sense ambigüitats: si t'arriba un missatge al mòbil i dubtes, no hi accedeixis.