Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Furgó de la Policia Nacional a Badalona

Important desplegament dels Mossos a Gràcia per desallotjar les casetes de l'Alzina

Els veïns havien ocupat algunes de les casetes de la finca del carrer de l'Encarnació per evitar l'enderroc, la tala d'un arbre centenari i la construcció de nous pisos
Furgó de la Policia Nacional a Badalona
Diverses furgonetes de la BRIMO dels Mossos al carrer de l'Encarnació, a Gràcia. | Twitter (@ALBIOL_XG)

 

Un important desplegament dels Mossos d'Esquadra ha pres el barri de Gràcia aquest dijous a primera hora per fer efectiu el desallotjament de dues cases del carrer de l'Encarnació del barri, a la zona coneguda popularment com l'Alzina. Fa mesos que els veïns estan en peu de guerra per salvar les dues cases, la número 13, 15 i 17, que des del mes de novembre de 2018 estava en risc de ser desallotjada. Els veïns del barri també volen salvar de ser talada una alzina centenària que hi ha al pati de les cases i que dóna nom a la lluita. «Salvem l'Alzina» sabia que entre avui i demà es podria fer efectiu el desallotjament i havien organitzat un esmorzar popular des de primera hora del matí.

A les set del matí vuit furgonetes de la BRIMO dels Mossos, amb agents amb cascs, han desembarcat al carrer de l'Encarnació.  Des de «Salvem l'Alzina» s'ha fet una crida des de les xarxes socials per convocar per gent per evitar l'enderroc, tot i que sembla que avui no hi haurà marxa enrere i  es farà efectiu el desallotjament. La policia ha alliberat l'entrada de les finques sense incidents.

Desallotjament sense incidents amb un gran desplegament dels Mossos

Les cases ara són propietat d'Encarnación Invest SL i tot i que en un primer moment semblava que la propietat volia tirar a terra les façanes i talar l'alzina, finalment es va arribar a un acord per poder-ho salvar, amb negociació per part de l'Ajuntament, però des de finals de 2018 que diverses persones van ocupar les cases per evitar que s'iniciessin les obres, fet que  ha obligat avui als Mossos a desplegar-se per poder fer efectiu el desallotjament i retornar les cases als seus propietaris.

La propietat va denunciar l'ocupació, segons van explicar, per salvar-se d'un possible conflicte si durant les obres i tasques d'enderroc alguna de les persones que havien entrat a la casa prenien mal. Amb la denúncia presentada als jutjats, deixaven constància que hi havia persones alienes a l'obra i a la propietat a l'interior de les finques.

L'Ajuntament no va poder aturar el projecte d'enderroc i obres

Amb els ocupes desallotjats, caldrà veure què fa la propietat amb les tres casetes i l'alzina, tot i que ara, i segons detallen fonts municipals, tenen tots els permisos per seguir endavant amb les obres, una llicència que va ser atorgada per l'Ajuntament de Barcelona. Fonts del consistori també van confirmar que una falta de catalogació d'alguns elements patrimonials del barri de Gràcia van permetre donar uns permisos que després, vistos amb temps, no s'haguessin hagut de donar per protegir el patrimoni històric d'un barri que va perdent la fisonomia a poc a poc.