Imatge dels Mossos d'Esquadra en un control a Catalunya.

Els Mossos anuncien l'inici d'un dispositiu especial en una zona de Catalunya

A petició de la pagesia, els Mossos despleguen un dispositiu especial per prevenir furts de la collita i robatoris de maquinària agrícola

Els Mossos d'Esquadra han anunciat l'inici d'una vigilància especial als conreus del Baix Llobregat amb motiu de la recollida de la fruita dolça. El dispositiu, que durarà prop de quatre mesos, consisteix en controls de pas i patrullatge en punts estratègics per prevenir furts de fruita i robatoris de maquinària agrícola. 

Aquesta vigilància, destaca el cos policial, s'ha planificat en base a les propostes que els agricultors de la comarca han traslladat als Mossos d'Esquadra

El dispositiu també inclou el contacte directe amb els pagesos per recordar-los consells bàsics de seguretat, com disposar d'un inventari d'objectes de valor amb el número de sèrie, instal·lar tanques perimetrals o murs resistents.

El sector de la pagesia n'està fart 

Més enllà del dispositiu de Mossos, Unió de Pagesos ha advertit que la pagesia de la fruita dolça tornarà a tenir una campanya agrícola molt preocupant a causa de la pèrdua de producció per les gelades d'aquest mes, que s'han sumat a adversitats climàtiques consecutives, i a les crisis de preus d'anys anteriors. 

El sindicat reitera la seva demanda al Govern d'un ajut directe a la pagesia professional de la fruita dolça per evitar al màxim l'abandonament d'aquesta activitat, i que demostri així la seva aposta pel sector agrari si de veritat creu que és estratègic per Catalunya. 

Malgrat el 85% de la superfície de fruita dolça està assegurada contra la gelada, UP creu que molts pagesos no rebran cap indemnització i si la reben, serà insuficient.

Tres campanyes consecutives de grans pèrdues

El sindicat ha alertat que la zona fructícola de Ponent ha patit tres campanyes consecutives amb greus pèrdues de producció a causa dels danys climàtics. 

Una cinta dels Mossos d'Esquadra
Els Mossos prestaran especial atenció als conreus del Baix Llobregat. | Mossos d'Esquadra

L'any passat, les gelades i les pedregades ja van fer perdre un 40% de la producció; les pedregades de principi de juny de 2020 van deixar moltes plantacions de fruita de pinyol amb un 50% menys de producció, i les pluges continuades de la primavera de 2020 van fer perdre entre un 30% i un 40% de la producció de poma per proliferació de fongs i bacteris. 

Ara bé, l'increment del preu en origen que va provocar la caiguda de l'oferta, no va compensar la pèrdua d'ingressos provinent de tots aquells quilos de fruita que es van perdre, segons UP.