Els 'fura', els mossos de paisà que recorren els carrers de Barcelona per mantenir-la segura

En plena pandèmia, la falta de turistes ha dificultat la seva tasca

Un agent dels Mossos d'Esquadra, 2020.
Els 'fura', els mossos de paisà que recorren els carrers de Barcelona per mantenir-la segura | ACN

Els Mossos d'Esquadra, conjuntament amb la Guàrdia Urbana i la Policia Nacional, van encetar fa uns dies un nou pla de vigilància als barris més conflictius de Barcelona per mirar de posar fre a l'escalada de delinqüència que viu la ciutat i que fins i tot ja ha provocat la fuga d'alguns turistes que visitaven la capital catalana i que van ser víctimes d'atacs i robatoris. 

Pel que fa a la policia catalana, agents camuflats inspeccionen la ciutat sota el nom de 'fura', tal com informa 'La Vanguardia', intentant passar desapercebuts recollint capses de cartó o bosses dels contenidors de la brossa. 

Aquesta estratègia, que els Mossos ja fa temps que fan servir a barris com Ciutat Vella, serveix per enxampar delinqüents, en algunes ocasions just en el moment en què es comet el delicte, però l'absència de turistes al centre de Barcelona està dificultant la seva tasca.

Habitualment, els 'fura' passen desapercebuts entre milers de visitants, però amb el centre de la ciutat pràcticament buida, en comparació amb un agost qualsevol, fa que se'ls vegi més, i per tant, els costa més enxampar 'in fraganti' els lladres i agressors. A més, la falta de víctimes fa que els delinqüents esperin més estona per actuar. 

Escenes de pel·lícula

Així i tot, encara es viuen escenes a Barcelona que bé podrien ser d'una pel·lícula d'acció de Hollywood i que estan protagonitzades pels fura. Des de 'La Vanguardia' expliquen com el passat dissabte, al barri de Sant Pere, els diferents agents escampats per la zona van sentir un crit d'auxili. 

Tot seguit, en arribar a l'escena, un jove corria fugint d'un lloc on diverses persones s'havien quedat immòbils, senyal inequívoc que alguna cosa havia passat. Un dels 'fura', al crit d'«Alto, policia!», va pujar a una moto i va demanar al motorista que perseguís el jove mentre fugia. 

El motorista va accelerar amb el mosso darrere d'ell fins que va arribar a l'altura del sospitós, moment en què el policia el va fer aturar. La seva víctima era una jove que feia dues setmanes que havia arribat a Barcelona i li havien robat l'iPhone mentre caminava pel carrer. 

Els mossos agraeixen que la noia víctima del robatori hagi confirmat que denunciarà els fets malgrat que va recuperar el telèfon, un fet que no és habitual, ja que les víctimes, un cop superat l'ensurt i recuperat el seu objecte de valor, no volen perdre temps en tràmits burocràtics. 

Aquest és el pa de cada dia per als 'fura', que patrullen els carrers d'incògnit per frustrar el màxim nombre de robatoris i altres delictes i convertir Barcelona, de nou, en una ciutat segura. 


Comentaris

envia el comentari