Estafa dels «bitllets tintats»

Alerta: La nova estafa que acaben d'enxampar els Mossos a Catalunya

La policia va detenir un home que l'havia utilitzat a Olesa de Montserrat

Els Mossos d'Esquadra alerten  d'una nova estafa  coneguda com «bitllets tintats». La policia de Martorell ha detingut  un home, de nacionalitat beninesa i 40 anys, com a presumpte autor d'un delicte d’estafa  utilitzant aquest  mètode a la població d’Olesa de Montserrat (Baix Llobregat).

Modus operandi

Els autors d’aquest tipus d’estafa solen captar a  víctimes  que han publicat un anunci per la venda d’un habitatge o traspàs d'algun negoci,  com és el cas de la víctima d'Olesa.

Els estafadors, que sempre van ben vestits per tal de generar confiança, expliquen una història de patiment al seu país d'origen i que tenen familiars amb molts diners que els necessiten treure d'amagat o que són membres d’alguna organització internacional amb intenció d’invertir una gran quantitat de diners. Sempre donant una identitat falsa.

Els hi expliquen a les víctimes que la manera d'amagar els bitllets consisteix a pintar-los o  impregnar-los amb substàncies —generalment negres—, la qual es treu aplicant un  líquid molt car, la utilització del qual és exclusiva dels estafadors. Quan la víctima es comença a creure la història, li fan una o diverses demostracions de la  transformació del paper tintat a bitllets i posteriorment es realitza alguna compra per demostrar a la víctima que el bitllet és de  curs legal.

Es guanyen la confiança de la víctima

Un cop ha vist el procediment i està receptiva, els estafadors acostumen a  deixar  una caixa forta  o un altre objecte que contingui gran quantitat  de «bitllets tintats», i plantegen que hi ha un problema amb el líquid, que és molt car, i que necessiten anar a comprar-ne més. En aquest moment els estafadors demanen a la víctima els diners per comprar-ne més, ja que com els seus estan tintats, no els pot utilitzar, amb la promesa que després del procés li seran retornats.

Els estafadors deixen com aval els «bitllets tintats» en una caixa —o qualsevol altre objecte— que acaba estant plena de papers amb forma de bitllets i marxen amb els diners de la víctima.

També et pot interessar...