IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

Els Mossos investiguen la negligència d'Adif que ha sembrat el caos a Sants

S'ha tardat més de 30 minuts en avisar que s'havia detectat un objecte semblant a una granada de mà, quan la maleta ja estava camí de Madrid | Els Mossos demanen revisar els protocols de Sants

Imatge de l'operatiu que ha organitzat Mossos a l'estació de Sants per la falsa bomba.
Imatge de l'operatiu que ha organitzat Mossos a l'estació de Sants per la falsa bomba. | CatalunyaDiari.cat

L'enrenou d'aquest matí a l'estació de Sants després d'haver-se activat totes les alarmes per la presència, a la maleta d'una passatgera, d'un objecte que semblava una granada de mà apunta que ha estat per culpa d'una negligència per part de l'empresa que s'encarrega de la seguretat privada de l'estació. Tal com ha explicat el comissari en cap de la Divisió de Mobilitat dels Mossos, Joan Carles Molinero, s'ha obert una investigació per aclarir els fets davant dels diversos relats diferents que s'han recollit, dels responsables de seguretat, després de l'incident.

Mossos d'Esquadra ha demanat un informe cronològic dels fets després de poder confirmar que han passat més de 30 minuts d'ençà que l'equipatge amb la granada de mà falsa ha passat per l'escànner de l'estació de Sants fins a l'hora que s'ha avisat a la policia.

Més de 30 minuts per avisar als Mossos

Quan encara falten confirmar les hores i els minuts exactes, els Mossos d'Esquadra ja han obert una investigació per aclarir els fets. La passatgera ha passat per l'escànner abans de dos quarts de vuit del matí i no ha sigut fins a les 8 i dos minuts que Adif ha alertat als Mossos demanant la seva presència a la zona de seguretat de l'AVE de l'estació de Sants. Quan agents de l'Àrea de Seguretat en el Transport Metropolità, amb base a la mateixa estació, han arribat al lloc, a la porta d'entrada a l'AVE, i han vist les imatges de l'escànner, han activat a unitats especialitzades. Han sigut especialistes del TEDAX, el grup de desactivació d'explosius dels Mossos, els que han donat validesa a les imatges i han informat als seus superiors que les imatges podien ser les d'una granada de mà. L'escala de comandament ha fet, com és habitual, cas als especialistes.

Ha sigut llavors, quan passaven pocs minuts de dos quarts de nou del matí, que s'ha decidit desallotjar l'Estació de Sants i evacuar a les persones que estaven als dos AVE que esperaven a les vies per sortir, un en direcció Madrid i l'altre en direcció el nord del país. La seguretat privada i els Mossos havien perdut el rastre de la maleta i ha calgut revisar de nou tots els equipatges que estaven a l'interior de la zona segura. La dona hauria pogut traslladar a la maleta en un altre equipatge, haver-se'n desfet o haver-la entregat a un altre ciutadà, expliquen fonts policials. Però la granada no sortia per enlloc. Les persones han pujat a la zona pública i han tornat a passar les maletes per l'escànner.

Tot i que agents dels Mossos i també de seguretat privada han entrat als trens per buscar la maleta, finalment, la policia ha pogut confirmar que la dona que portava la maleta amb la suposada granada de mà ja havia pujat a un tren anterior i ja estava anant cap a Madrid. El tren, l'equipatge i la dona havien sortit a les 7.40 de l'estació de Sants; abans fins i tot d'haver-se donat l'alerta als Mossos d'Esquadra. Els Mossos no només buscaven una agulla en un paller, l'agulla ja havia passat de Lleida.

La maleta ja estava camí de Madrid

Quan els Mossos d'Esquadra han tingut confirmat que la dona estava al tren en marxa han avisat a la Guàrdia Civil, a la Policia Nacional i també al CITCO, l'organisme de coordinació en la lluita contra el terrorisme i el crim organitzat. L'AVE era un tren directe que feia Barcelona-Madrid i no ha fet cap altra parada ni en territori català ni tampoc en altres punts de l'Estat. La Policia Nacional ha assumit l'operatiu quan des dels Mossos els han alertat i el tren estava per Calatayud –passat Saragosa i a uns 200 quilòmetres de Madrid. Tot i que la Policia Nacional ha contemplat la possibilitat d'aturar el tren i assaltar-lo per comprovar si realment hi havia la granada de mà, han deixat que el comboi arribés a Atocha. De manera preventiva, s'ha buidat l'estació central de Madrid i s'han preparat unitats especialitzades per poder trobar la passatgera i la maleta amb el menys temps possible.

Imatge de l'escànner de la maleta amb la granada de mà falsa que ha pujat al tren a Barcelona Sants.
Imatge de l'escànner de la maleta amb la granada de mà falsa que ha pujat al tren a Barcelona Sants. | CatalunyaDiari.cat

 

Els Mossos d'Esquadra també havien avisat a Adif i s'havia alertat als membres de la tripulació que de manera discreta han localitzat a la dona i la maleta i n'han avisat de la seva ubicació als agents de la Policia Nacional per permetre una acció més ràpida a l'arribada a Atocha. Quan la maleta ha arribat a Madrid, agents policials han pogut obrir la maleta i confirmar el què ningú s'esperava però tothom volia. La granada de mà era un objecte de decoració, la sivella d'un cinturó. Cap mena de risc per la seguretat.

Els Mossos volen aclarir què ha fallat a Adif

«Si els protocols establerts haguessin funcionat per part d'Adif, no hauria passat res d'això. No haguéssim hagut de desallotjar l'estació ni paralitzar la circulació dels trens durant hores. Alguna cosa ha passat i s'ha d'investigar», així de clar s'ha mostrat el comissari Molinero en la roda de premsa que el cos ha fet aquest matí a la comissaria de les Corts per donar detalls de l'operatiu que ha centrat l'actualitat aquest matí a Barcelona. Els Mossos d'Esquadra han obert una investigació per aclarir què ha fallat i què ha obligat a desplegar tantes unitats policials a l'estació de Sants, un fet que s'hagués pogut evitar si, tal com marca el protocol, la vigilant de seguretat que estava al càrrec del control de la cinta de l'escànner hagués avisat al moment.

Encara no està clar què ha passat. La persona encarregada d'avisar no ho ha fet en el moment què tocava. Tampoc, és un fet, s'ha aturat la dona i la maleta. Però tampoc s'ha aclarit què ha fet que al cap d'almenys 30 minuts algú hagi recordat que havia vist una granada i hagi alertat a la policia. Amb la mala sort que el tren ja havia partit direcció a Madrid. Oficialment els Mossos volen esperar a tenir tota la informació comprovada abans de parlar de negligència, però tothom sap que un descuit o errada humana està darrere del caos d'aquest matí.

Molinero ha ordenat a la Unitat de Policia Administrativa (UPA) dels Mossos d'Esquadra una inspecció a la zona de seguretat de l'estació de Sants per comprovar que es compleixen tots els preceptes que marca el protocol i també confirmar que l'empresa encarregada de seguretat treballa segons marquen les lleis. És responsabilitat d'Adif la seguretat de l'estació però correspon als Mossos d'Esquadra fer un control de les empreses de seguretat privada que treballen a Catalunya. La policia catalana també ha aprofitat per sol·licitar una reunió amb Adif i Renfe per posar sobre la taula una possible revisió del protocol d'actuació a les cintes d'escànner per si cal revisar-lo. Els Mossos, per la greu afectació que ha tingut l'aturada de la circulació, també han informat via diligències policials al jutjat de guàrdia de Barcelona.


Comentaris

envia el comentari