Els Mossos no veuen clar fer el Consell de Ministres a la Llotja de Mar

El ministeri de l'Interior desplegarà 1.000 agents antiavalots a Catalunya el 21-D per col·laborar amb els Mossos en la seguretat de la trobada de l'executiu de Pedro Sánchez

Dos agents de la BRIMO a Via Laietana en una protesta dels CDR.
Dos agents de la BRIMO a Via Laietana en una protesta dels CDR. | Guillem RS

El 21 de desembre Barcelona ha d'acollir el Consell de Ministres del govern espanyol. De manera extraordinària, l'executiu del president espanyol Pedro Sánchez es reunirà a Barcelona en un gest, s'assegura des de la Moncloa, de destensar la situació política. Tot i que alguns partits, sobretot el PSC, ho han vist amb bons ulls, des dels sectors independentistes ho han arribat a titllar de provocació i alguns sectors, liderats pel CDR, han convocat actes per intentar «aturar» el Consell de Ministres. La tensió que patirà Barcelona el 21-D ja no la nega ningú.

Els Mossos d'Esquadra, de manera coordinada amb la delegació del govern espanyol a Catalunya, han començat a preparar el dispositiu que haurà de donar seguretat a la trobada dels ministres espanyols a la Casa Llotja de Mar, al capdavall de Via Laietana. Aquest indret, escollit i anunciat pel govern espanyol, no és el millor lloc per fer la trobada si tenim en compte els informes que feia dies que preparaven els experts en seguretat i ordre públic dels Mossos d'Esquadra. El govern espanyol, però, i segons han explicat fonts d'Interior a CatalunyaDiari, han tirat pel dret i han anunciat que, de moment, l'acte es farà en aquest edifici, al passeig d'Isabel II de Barcelona.

La policia creu que la Llotja de Mar es pot convertir en una trampa

Aquest punt, al centre de Barcelona, complicat de blindar i on, si s'hi agrupa molta gent, pot dificultar l'entrada dels cotxes oficials dels ministres espanyols, no és una bona opció pels Mossos, tot i que sí el govern de Pedro Sánchez finalment no en vol canviar la ubicació, hauran de donar-hi igualment seguretat. La proximitat a les rondes, els petits carrers que hi ha per la part de darrere, a la zona de la Ribera i les dues places que queden al voltant d'aquest edifici, seu de la Cambra de Comerç de Barcelona, complicaran el dispositiu. Si els fets s'emboliquen i el CDR és capaç de convocar milers de persones, no és descabellat pensar que la Llotja de Mar podria quedar rodejada per activistes independentistes.

Pedro Sánchez vol celebrar el Consell de Ministres a Barcelona sigui com sigui.
Pedro Sánchez vol celebrar el Consell de Ministres a Barcelona sigui com sigui. | CatalunyaDiari.cat

 

Fonts d'Informació ja han alertat també que no només grupuscles independentistes propers al CDR se sumaran a les protestes d'aquest divendres vinent. Grups d'extrema esquerra i de col·lectius antisistema podrien també participar de les marxes, concentracions i talls de carretera que estan previstos no només a Barcelona sinó també arreu del país. Tot i que encara sense convocatòria oficial, s'ha convocat a fer talls de carretera a l'AP-7 i a l'AP-2, a les diverses entrades de Barcelona, al Port de Barcelona i Tarragona i a l'Aeroport de Reus.

Montjuïc, l'alternativa que preparava Mossos

Una de les alternatives que va imaginar el cos dels Mossos d'Esquadra per poder donar més seguretat a la trobada extraordinària dels ministres espanyols a Barcelona era celebrar-la en un edifici públic de Montjuïc. En l'àmbit de seguretat pels ministres i també pel que fa a control d'ordre públic, els especialistes en dispositius dels Mossos d'Esquadra creien que era la millor solució desplaçar-ho a la muntanya.

El comissari en cap dels Mossos, Miquel Esquius, i el cap de la Policia Nacional a Catalunya, José Antonio Togores, en una imatge d’arxiu.
El comissari en cap dels Mossos, Miquel Esquius, i el cap de la Policia Nacional a Catalunya, José Antonio Togores, en una imatge d’arxiu. | Guillem RS

 

Tot i que el govern espanyol va filtrar ahir que la trobada es faria a la Llotja de Mar, els avenços en la investigació de com es preveuen desenvolupar les protestes el dia 21 de desembre encara poden fer canviar d'opinió a la delegació del govern espanyol a Catalunya. De manera coordinada, els Mossos d'Esquadra, la Policia Nacional i la Guàrdia Civil han començat a treballar, sota la batuta de Teresa Cunillera, delegada del govern espanyol a Catalunya, en el dispositiu de seguretat.

En les reunions que s'han fet fins al moment, on també hi ha participat i seguirà participant el comissari en cap dels Mossos, Miquel Esquius, no hi ha participat, fins a la data, cap membre del Govern de la Generalitat ni de la cúpula d'Interior.

Els Mossos seran els encarregats de la vigilància exterior i de l'ordre públic.
Els Mossos seran els encarregats de la vigilància exterior i de l'ordre públic. | Guillem RS

Reforç de la Policia Nacional amb 1.000 agents a Barcelona

Una de les primeres decisions que s'han pres en aquestes reunions de preparació del dispositiu del 21-D és que l'operatiu serà dirigit de manera global, fent-ne la seva coordinació, el cos dels Mossos d'Esquadra i serà la Policia Nacional qui s'encarregarà, com ja és habitual, de la protecció i vigilància del president, dels ministres i dels gabinets respectius en una primera corona. Serà feina dels Mossos d'Esquadra la vigilància del perímetre, amb la col·laboració de la Policia, i el manteniment de l'ordre públic. Un dels objectius policials serà evitar que la Llotja de Mar quedi rodejada i que els ministres no hi puguin accedir o marxar-ne. El blindatge de la zona serà molt ampli per evitar concentracions importants que no es puguin dissoldre i també per poder tenir diverses vies de sortida i entrada dels vehicles oficials dels ministres espanyols.

Tot i que encara caldrà veure quin paper hi juguen, als 500 agents de la BRIMO dels Mossos d'Esquadra que treballaran el dia 21 de desembre, més els agents de l'ARRO —la segona unitat d'ordre públic dels Mossos— i de les altres unitats —helicòpter, canina, subsòl, Informació...— caldrà sumar-hi els efectius en ordre públic que la Policia Nacional desplegarà a Barcelona. Segons algunes informacions, el govern espanyol ha comunicat als agents de la Unidad de Intervención Policial (UIP) del CNP que hauran de viatjar fins a Barcelona la setmana que ve.

La UIP de la Policia Nacional desplegarà 1.000 agents a Catalunya.
La UIP de la Policia Nacional desplegarà 1.000 agents a Catalunya. | Guillem RS

 

En total seran uns 1.000 agents que se sumaran als que ja estan instal·lats a Catalunya, alguns amb base aquí i altres desplegats de manera extraordinària des del Primer d'Octubre de l'any 2017. A més dels antiavalots, sempre que es desplaça el president espanyol o algun dels seus ministres, la Policia Nacional també activa unitats d'elit com el GEO per donar protecció als seus VIPS.


Comentaris

envia el comentari