Imatge de Tomás Gimeno, pare d'Anna i Olivia

El motiu que podria dur a certificar la defunció de Tomás Gimeno d'aquí a 2 anys

Un canvi en el Codi Civil recull circumstàncies semblants a les d'aquest cas

El cas de la desaparició de Tomás Gimeno i de la seva filla petita, l'Anna, sembla que podria quedar tancat en els pròxims dies. Cap dels dos cossos ha aparegut i el vaixell que els buscava, l''Ángeles Alvariño', ja ha cessat les seves tasques de rastreig.

Els investigadors estaven valorant altres possibilitats, com contractar un submarí de propietat privada que permeti pentinar la zona. Però el seu excessiu preu i les poques probabilitats de trobar els cossos per l'abrupte del terreny ho fan gairebé inviable.

Davant d'aquesta situació, el cas podria quedar tancat durant deu anys, els necessaris fins ara per declarar la mort de Tomás. En canvi, l'advocat Marcos García Montes ha explicat que en aquest cas concret es podria certificar la mort molt abans: d'aquí a dos anys.

? ÉS GRATIS: Encara no ens segueixes a l'INSTAGRAM del Catalunya Diari? Clica aquí, t'hi esperem.

Un canvi en el Codi Civil ho permetria

Segons ha explicat a 'El Programa del Verano' de Telecinco, la causa es deuria a una modificació del Codi Civil. Fins ara, quan es creia que una persona havia mort, però no trobava el seu cos, havien de passar deu anys per declarar la seva mort.

Però després d'un canvi en el Codi Civil, en el cas de Tomás Gimeno podria fer-se en només dos anys. El motiu és perquè es tractaria d'una mort per causa violenta o en cas de naufragis o immersions al mar. Davant la pràctica impossibilitat que el seu cos vagi a aparèixer, se li donaria per mort en dos anys.

El mateix passaria amb la seva filla Anna, de qui tampoc ha aparegut el cos. El problema és que aquest cas també és «complex» per les circumstàncies que es donen, tal com ha assenyalat l'advocat.

Ni ha aparegut el cos de Tomás ni el de la nena, però a més també hi ha «sostracció de menors». I hi ha un homicidi confirmat, el d'Olivia, la filla gran de Tomás. Segons explica, si es volgués reobrir el cas, caldria que apareguessin proves noves.

Fi a la recerca d'Anna i Tomás Gimeno

El responsable del vaixell 'Ángeles Alvariño' va ser qui va avisar el jutjat que porta el cas que era gairebé impossible seguir buscant. Segons l'informe que va escriure, la recerca és actualment «completament inabordable» per les característiques del terreny.

Cal recordar que el vaixell estava buscant diverses milles mar endins, en una zona amb un terreny molt escarpat. Es tracta d'un terreny ple de barrancs de fins i tot 100 o 200 metres de profunditat. Això fa que el robot subaquàtic no pugui endinsar-se en la zona davant el perill de perdre-ho.

Segons van concloure, el cos de Tomás fins i tot podria estar en alguna zona que ja hagi sigut rastrejada. El problema és que si ha quedat atrapat en algun d'aquests forats, serà gairebé impossible trobar-lo.

Amb l'Anna, el fet que el seu cos se sortís de la borsa en què Tomás la va ficar dificulten encara més la recerca. Si la bossa es va obrir durant la immersió, a poca profunditat, el cos hauria quedat a mercè dels corrents.

L'embarcació de l'Institut Espanyol d'Oceanografia feia un mes que buscava a la zona. La seva participació va ser clau per a trobar el cos d'Olivia, un «miracle», segons fonts de la investigació.

El seu cos va ser trobat el 14 de juny, després de diversos dies de recerca i de la troballa de diversos objectes de Tomás. Estava ficat dins d'una bossa d'escombraries, que al seu torn estava dins d'una bossa d'esport tancada.

Tant aquesta borsa com la que suposadament contenia el cos d'Anna van ser lligades i llastades amb l'àncora. Però en algun moment, les dues bosses es van separar i una d'elles es va obrir. L'altra, afortunadament, va romandre tancada i va ser trobada més endavant pel robot aquàtic.

Gràcies a la seva troballa, Beatriz Zimmermann, la mare de les nenes, sap la veritat sobre què va passar amb les seves dues filles. Fins a aquest moment mantenia l'esperança que seguissin amb vida. I segurament si no s'hagués trobat a Olivia, mantindria l'esperança la resta de la seva vida.

Això faria que Beatriz mai hagués pogut descansar pensant que les seves dues filles estaven en algun lloc amb el seu pare. Ara, encara que sap que estan mortes, almenys pot acomiadar-se d'elles i mirar cap endavant.