El narco d'Argentona va ser assassinat per la seva exparella i l'amant d'ella

Els Mossos van vincular els tres detinguts pel crim amb una banda de narcos però desvinculen el crim de l'activitat de l'organització criminal i apunten a un crim passional | La policia va trobar el cadàver gràcies al georadar

Els Mossos d'Esquadra han donat més detalls de l'operació que la setmana passada va permetre detenir a dotze persones que formaven part, presumptament, d'una banda criminal dedicada al tràfic de marihuana i al blanqueig de capital. Durant la investigació d'aquest cas els investigadors de la Divisió d'Investigació Criminal de Sabadell van poder resoldre també l'assassinat d'un home l'any 2017. Dels dotze detinguts, de nacionalitats espanyola, moldava i albanesa, tres d'ells estan imputats per l'homicidi d'aquesta persona, que també formava part de la banda criminal.

Tot i que l'home mort, desaparegut abans de l'estiu de 2017, també formava part de la banda criminal, els Mossos situen el mòbil del crim en l'àmbit passional i no per l'activitat criminal de l'organització. Un dels detinguts, una dona, és l'exparella de l'home mort, de nacionalitat moldava, i ara mantenia una relació sentimental amb el cap de la banda i també vinculat amb el crim. Els Mossos van fer diversos escorcolls i van trobar el cos de l'home, tal com va avançar CatalunyaDiari.cat, enterrat en un magatzem d'Argentona, al Maresme.

Els Mossos sospiten de la dona des del primer moment

La investigació es remunta al mes de juny de 2017 quan una dona amb nacionalitat moldava va presentar una denúncia de desaparició d'un home albanès a comissaria. Segons explica aquesta dona, ara detinguda, el coneixia des de feia poques setmanes i li havia llogat una habitació del seu pis. En el seu relat detalla que l'home ha marxat del domicili tot i que hi ha deixat els seus efectes personals. Evidentment, no va dir res que sabia que l'havien matat.

Un dels detinguts, sortint del cotxe patrulla, davant de la nau on van amagar el cos del narco.
Un dels detinguts, sortint del cotxe patrulla, davant de la nau on van amagar el cos del narco. | Guillem RS

Passat un mes el pare del desaparegut, que va arribar a Catalunya expressament des d'Albània, va presentar una altra denúncia per desaparició a la comissaria de Granollers amb la mateixa identitat que en el cas de la primera denúncia. Quan els agents van detectar que el sistema alerta d'aquesta coincidència el pare del desaparegut els explica que la dona que ha posat la primera denúncia és la parella del seu fill, amb qui conviu des de fa anys a Catalunya, i no la dona que havia dit ser. De seguida sospiten que estan davant d'una desaparició amb components de criminalitat i traspassen el cas a la Unitat Central de Persones Desaparegudes perquè se'n facin càrrec, que des d'un primer moment enfilen la parella del desaparegut.

Els especialistes van centrar les primeres indagacions a resseguir l'entorn de l'home i en la reconstrucció de la seva activitat en les darreres hores de les quals se'n tenia notícia. És durant aquestes gestions d'investigació que els policies van detectar que es troben davant d'una organització criminal que es dedica al cultiu intensiu de marihuana en interiors i al blanqueig de capitals. I és llavors quan van comprovar que un dels caps de la banda manté una relació amb l'exparella de l'home albanes que ha desaparegut.

Una banda dedicada al tràfic de drogues que tenia un cadàver a l'armari

La policia va confirmar que la banda, a més de conrear marihuana en naus industrials de municipis com Argentona, la Roca, Vallirana, Premià o Barcelona, també havien dissenyat una enginyosa estructura empresarial legal que donava cobertura a les seves activitats il·lícites, i és llavors quan a Unitat Central d'Estupefaents se suma a les investigacions.

A banda de les plantacions, sempre dins de naus industrials repartides per diversos punts del territori català, els agents constaten que els integrants del grup han dissenyat una enginyosa estructura empresarial legal que dóna cobertura a les seves activitats il·lícites. De manera paral·lela, la Unitat Central de Desapareguts se centren en la desaparició de l'home.

Escoltes telefòniques van delatar als autors del crim

Després de poder avançar en la investigació i confirmar que la banda disposava de diversos punts de conreu i que es dedicaven a la comercialització de la marihuana, que també van confirmar que el desaparegut havia estat assassinat per integrants de la banda i que el van ocultar en una nau industrial, a Argentona. Quan els Mossos van saber, amb escoltes telefòniques, que els autors del crim s'havien organitzat per canviar de lloc el cadàver, ja que havien de deixar el local, que els hi vencia el lloguer, van decidir actuar i fer explotar la investigació.

L'escorcoll a la nau va durar hores i l'endemà es va poder retirar el cos del narco assassinat.
L'escorcoll a la nau va durar hores i l'endemà es va poder retirar el cos del narco assassinat. | Guillem RS

 

El passat divendres 28 de setembre els Mossos van accelerar les investigacions per detenir a les tres persones que creien que tenien relació amb el crim. L'exparella de l'home, el cap de la banda i actual parella de la dona i una tercera persona, que havia ajudat la parella en l'assassinat de l'home. Quan van estar detinguts, els van traslladar a la nau del carrer del Molí d'Argentona on tenien la certesa de trobar el cadàver.

El cadàver, trobat gràcies al georadar

Un dels detinguts va acceptar als Mossos on havien matat al narco, fins llavors company de la banda, i amb l'ajuda d'un georadar de l'empresa Falcon Hight Tech es va poder delimitar la zona on s'havia cavat la fosa on estava enterrat el cadàver, sepultat sota una capa de formigó. Després d'hores de feina, la policia va poder aconseguir trobar el cadàver i ja va ser dissabte al matí quan es van reprendre les tasques per treure el cos, que vora les 12 del migdia va ser retirat de la nau industrial, sempre sota la supervisió de dos antropòlegs forenses.

Imatge del georadar, a l'interior de la nau d'Argentona, on es va trobar el cadàver del narco.
Imatge del georadar, a l'interior de la nau d'Argentona, on es va trobar el cadàver del narco. | CatalunyaDiari.cat

 

La Unitat Central d'Estupefaents aprofitant que s'havia explotat l'operació, també es va fer nou entrades i escorcolls a Terrassa, Cerdanyola del Vallès, Argentona, Vallirana, la Roca, Barcelona i Premià de Dalt, tant en domicilis com a les naus industrials on hi havia els cultius de marihuana. Els agents van desmantellar set plantacions i van comissar 2.950 plantes i van intervenir 28 quilos de marihuana i van detenir nou persones més, a més dels tres relacionats amb el crim.

Els tres autors del crim, a presó

Els dos homes i la dona detinguts relacionats amb el crim han ingressat a presó. Dos detinguts més, dels dotze totals de la investigació, també han estat enviats a la presó pel jutge de Granollers que porta el cas per delictes contra la salut pública. Els altres arrestats queden amb llibertat amb càrrecs i retirada del passaport.


Comentaris

envia el comentari