Una nena de 12 dona a llum a casa seva a Espanya: la família desconeixia l'embaràs

El part no va tenir cap complicació i ara els dos evolucionen favorablement

Una dona embarassada tocant-se la panxa amb les dos mans
Una nena de 12 anys dona a llum a casa seva a Espanya: la família desconeixia l'embaràs | Pixabay

Diumenge passat, 6 de desembre, una nena de tan sols 12 anys va donar a llum a casa seva, a Cantàbria, per a sorpresa de tota la família que desconeixien l'embaràs de la menor.

Segons ha informat 'El Diario Montañés', els sanitaris van arribar a temps per a assistir a la petita en el seu domicili, fins que va arribar l'equip mèdic del 061 que va tallar el cordó umbilical i van estabilitzar a la mare i al fill.

Després del naixement del bebè, tots dos van ser traslladats a l'Hospital Universitari Marqués de Valdecillas. El part no va tenir cap complicació i ara tots dos evolucionen favorablement.

La nena va quedar embarassada a l'inici de la pandèmia i des del seu entorn familiar asseguren que desconeixien que estigués en estat de gestació. L'embaràs podria haver passat desapercebut per la constitució pròpia de la petita.

El bebè ha nascut amb la gestació completada i encara que roman ingressat en la Unitat de Neonatologia, fonts de l'hospital assenyalen que «està perfectament». La mare ja ha rebut l'alta mèdica.

La nena està inclosa en el sistema de protecció al menor

La nena de 12 anys estava inclosa dins del sistema de protecció al menor del Govern regional que gestionen des de l'Institut Càntabre de Serveis Socials (Icass). Aquesta institució pren la decisió que considera adequada per als nens, com anar a viure a un centre de menors fins que millori la seva situació familiar.

En aquest cas ja es feia un seguiment de l'entorn familiar de la petita per a resguardar la seva protecció i oferir eines perquè els seus parents garantissin per a ella una correcta educació.

Després de l'ingrés de la petita en Urgències, el seu cas ha estat posat en mans de la Fiscalia perquè realitzi el seguiment i, si s'escau, investigar o obrir les diligències que consideri oportunes.

A més, es va contactar amb el treballador social de l'hospital i als serveis de Pediatria i Ginecologia perquè fessin una valoració integral.

Després de realitzar aquesta primera avaluació, es dona part als serveis socials i s'inicien els tràmits necessaris per a esclarir els fets. Mentrestant, la menor tornarà a la seva casa i es mantindrà sota la xarxa de protecció i en el procés d'intervenció.

D'altra banda, la família de la nena s'està plantejant renunciar al nounat. Si finalment prenguessin aquesta decisió, s'iniciaria el procés d'acolliment per part dels serveis socials, el bebè passaria a viure amb una família d'acolliment i es començarien a preparar els papers per a la seva adopció.

Cas similar

Fa uns dies va tenir lloc un cas similar a Jujuy, l'Argentina. Una nena de 12 anys va donar a llum a bessons. L'embaràs de la petita va ser el resultat d'una violació i les autoritats li van negar el dret a avortar «que estableix la llei». Segons la Xarxa de Professionals de la Salut pel Dret a Decidir, a la menor «se li va realitzar una microcessària amb prèvia maduració fetal».

Des de la Direcció Nacional de Salut Sexual li van oferir resoldre «de manera immediata la situació, preservant la salut física i emocional de la nena», però «les autoritats a càrrec de la cartera de Salut local van desestimar la proposta i van decidir no garantir-li a aquesta nena el seu dret».

Després de la polèmica, el centre de salut ha emès un comunicat justificant la decisió presa. Han assegurat que el procediment es va realitzar com una emergència perquè la menor es va autolesionar per a intentar acabar amb la gestació després que se li denegués l'avortament.

Ara, la mare dels bessons haurà de rebre atenció psicològica, i els doctors hauran de respondre davant la justícia per obligar-la a seguir amb el seu embaràs. La nena està sota la tutela de la Defensoria de Menors a causa de la situació judicial dels seus pares.


Comentaris

envia el comentari